Αγιος Γερμανός Φλώρινας: Ολα είναι Πρέσπες

Αγιος Γερμανός Φλώρινας: Ολα είναι Πρέσπες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε πολυτελείς ξενώνες, ούτε αναστηλωμένα αρχοντικά, ούτε καλντερίμια για ρομαντικούς περιπάτους. Στον Αγιο Γερμανό, στις πλαγιές του Βαρνούντα, θα έρθετε για άλλους λόγους και θα απολαύσετε άλλου τύπου ομορφιά. Θα περπατήσετε ανάμεσα σε πανέμορφα σπίτια με ξύλινους εξώστες, θα δείτε τον βυζαντινό ναό του Αγίου με τις τοιχογραφίες εξαίρετης τέχνης του 1743 και τον  Αγιο (πατριάρχης Kωνσταντινουπόλεως) ζωγραφισμένο στο υπέρθυρο του παλιού τμήματος του ναού. Κυρίως, όμως, θα φτάσετε μέχρι εδώ για να περιηγηθείτε στις λίμνες Πρέσπες: 44 τ.χλμ. η επιφάνεια της μικρής, 272 τ.χλμ. της μεγάλης, 260 είδη πουλιών, 20 είδη ψαριών.

Η περιοχή δεν είναι μόνο ένα σπουδαίο οικοσύστημα, αλλά κι ένας τόπος φορτισμένος ενεργειακά που σε φέρνει αντιμέτωπο με τον ίδιο σου τον εαυτό. Οι εικόνες ξεπερνούν κάθε φαντασία: πλάβες που εμφανίζονται ξαφνικά μέσα από την ομίχλη, ψαράδες που ψαρεύουν μαζί με τους πελεκάνους, νεροβούβαλοι που περπατούν νωχελικά πλάι στις καλαμιές, εντυπωσιακά βουνά και δάση…

Μη φύγετε από την Πρέσπα χωρίς να κάνετε μια βαρκάδα στη Μεγάλη Λίμνη από το χωριό Ψαράδες. Η πλεύση στο Τριεθνές, στο υδάτινο σύνορο μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, και η επίσκεψη στα ασκηταριά με τις βραχογραφίες που κρέμονται πάνω από τη λίμνη θα σας μείνει αξέχαστη. Απαραίτητη… κρίνεται και η βόλτα στον Αγιο Αχίλλειο, το νησάκι που βρίσκεται μέσα στη Μικρή Πρέσπα. Ο οικισμός, η βασιλική του Αγίου, το μονοπάτι που διασχίζει το νησί μοιάζουν βουτηγμένα στο μυστήριο.

Η μέρα κλείνει παραδοσιακά με ντόπιο τσίπουρο, γίγαντες Πρεσπών, αποξηραμένα τσιρόνια και γριβάδι απ’ τη λίμνη. Η πιθανότητα για αυτοσχέδιο γλέντι με μουσικούς από τα Βαλκάνια είναι πολύ ισχυρή. Και η εμπειρία το ίδιο.

Στον Αγιο Γερμανό αξίζει να μείνετε στον ξενώνα Αγιος Γερμανός (τηλ. 23850-51397, www.prespa.com.gr, τις γιορτές 70 ευρώ) με φροντισμένα δωμάτια με τζάκι. Εχει και εστιατόριο. Για όσους επιζητούν περισσότερη πολυτέλεια, λειτουργεί το Mimallones στον γειτονικό Λαιμό (τηλ.6986-562733, mimallones.com, από 65 ευρώ).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Για καλό φαγητό, στον Αγιο Γερμανό θα καθίσετε στο Πρέσπειον (τηλ. 23850-51442) και στο Τζάκι (τηλ. 23850-51303), που ψήνει στον ξυλόφουρνο. Στους Ψαράδες μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γριβάδι με ντομάτα, τσιρόνια τηγανητά και φασολάδες στη Συντροφιά (τηλ. 23850-46107, www.syntrofia-prespes.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή