Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας: Θαλπωρή και εξερεύνηση

Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας: Θαλπωρή και εξερεύνηση

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τρεχούμενα νερά επισκιάζουν κάθε άλλο ήχο, τα εντυπωσιακά βουνά της Ευρυτανίας τραβούν το βλέμμα στα παράθυρα, το τζάκι τριζοβολά, τα ποτήρια γεμίζουν από το τοπικό ποτό μούρο, καθώς ο ταξιδιώτης τσιμπολογά λογιών-λογιών πίτες, σουφλιμά, λουκάνικα… Είτε βρίσκεστε σε πολυτελή ξενώνα, είτε στο ταπεινό καφενείο κάποιου χωριού, είτε καλεσμένος σε σπίτι, η φιλοξενία και οι απολαύσεις είναι ίδιες στην Ευρυτανία.

Γαντζωμένα στις πλαγιές της Χελιδόνας και της Καλιακούδας, καμιά δεκαριά χωριά πλαισιώνουν τον ποταμό Καρπενησιώτη, σχηματίζοντας τη διάσημη πια διαδρομή 30 χλμ. η οποία ξεκινά από το Καρπενήσι και καταλήγει στον Προυσό και στο μεγάλο του προσκύνημα: τη Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας. Ενας από τους ωραιότερους και πιο βολικούς για διαμονή οικισμούς είναι το Μεγάλο Χωριό, ακριβώς στη μέση της διαδρομής.

Αρκετά από τα πέτρινα σπίτια του έχουν αναστηλωθεί και η βόλτα στο κέντρο του και στην επάνω γειτονιά είναι ενδιαφέρουσα. Μπορείτε να δείτε το καλοφτιαγμένο Λαογραφικό Μουσείο, όπου βρίσκεται και το παλιό ρολόι του χωριού με την ωραία ιστορία, να ψωνίσετε τοπικά προϊόντα από το μαγαζάκι του Γιάννη και να απολαύσετε ζεστά ροφήματα και νόστιμα γλυκά στο καφενείο της κυρα-Παρασκευής ή στο Παραμύθι. Μπορείτε να περπατήσετε στα δύο μονοπάτια του, προς το Κεφαλόβρυσο μέσα στη ρεματιά ή τον Γαύρο, ή αν διαθέτετε τετρακίνητο όχημα, να ακολουθήσετε την υπέροχη διαδρομή στις ελατοσκέπαστες πλαγιές της Καλιακούδας, η οποία οδηγεί στο καταφύγιο.

Παρατείνετε τη διαμονή σας έως τις μέρες των Φώτων, για να απολαύσετε την παραμονή το έθιμο των Καλημεράδων: την αντρική πομπή που περνά από τα σπίτια του Γαύρου και του Μεγάλου Χωριού τραγουδώντας τα ιδιαίτερα τοπικά κάλαντα με ταμπούρλα και ζητώντας κέρασμα!

Για τη διαμονή σας επιλέξτε τον ρομαντικό ξενώνα Anerada Inn (τηλ. 22370-41479, www.anerada.com.gr, τις γιορτές από 110 ευρώ), τις πολυτελείς σουίτες του Forest Suites Hotel (τηλ. 22370-41155, www.forest-suites.gr, τις γιορτές από 110 ευρώ) ή τις κομψές σουίτες του ξενώνα Αρχοντόπετρα (τηλ. 23370-41100, www.arxontopetra.gr, τις γιορτές από 140 ευρώ).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Για φαγητό στο χωριό θα καθίσετε στον Θανάση (τηλ. 22370-41213), στην Αντιγόνη (τηλ. 6976-991633) ή στο Ρακόμελο (22370-41339). Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το Πέταλο (τηλ. 22370-41487) στον γειτονικό Γαύρο και το Χωριάτικο (τηλ. 22370-41257, www.tohoriatiko.gr) στο Νέο Μικρό Χωριό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή