Καστανίτσα Αρκαδίας: Στο χωριό όπου σταμάτησε ο χρόνος

Καστανίτσα Αρκαδίας: Στο χωριό όπου σταμάτησε ο χρόνος

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χτισμένος σε υψόμετρο 840 μ. στις πλαγιές του Πάρνωνα, ο οικισμός της Καστάνιτσας είναι ιδανικός για να χαλαρώσετε και να απομονωθείτε. Μπορεί τα σπίτια της περιοχής να είναι φτιαγμένα από πέτρα και να μετρούν πολλούς αιώνες ζωής, παρ’ όλα αυτά η παράδοση στην Καστάνιτσα θέλει τα σπίτια να ασβεστώνονται – παλιά στην περιοχή λειτουργούσαν πολλά καμίνια ασβέστη. Ετσι λευκά, ξεχωρίζουν τα σπίτια του χωριού ανάμεσα στο πλούσιο δάσος από καστανιές, στο οποίο οφείλει το όνομά του ο οικισμός που είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός και διατηρητέος.

Περίπου 70 χλμ. απέχει η Καστάνιτσα από την Τρίπολη και οι 20-30 μόνιμοι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή κάστανου. Στα τέλη Οκτώβρη, την περίοδο δηλαδή συγκομιδής, πραγματοποιείται εδώ η γιορτή κάστανου. Στις ταβέρνες του χωριού πολλά πιάτα περιέχουν τον εκλεκτό καρπό: χοιρινό με κάστανο, καστανόπιτα κ.λπ. Στο χωριό στεγάζεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας, όπου θα ενημερωθείτε για την ιστορία του χωριού (είναι το αρχαιότερο τσακώνικο χωριό του Πάρνωνα), την τσακώνικη διάλεκτο, την αρχιτεκτονική αλλά και τα φυσικά μνημεία, τη χλωρίδα και την πανίδα του Πάρνωνα. Στο υπόγειο του Κέντρου μπορείτε να δείτε την έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων.

Ιδανικά για εκδρομές είναι τα χωριά Αγιος Πέτρος (κοντά στην ιστορική Μονή Μαλεβής), Αγιος Ιωάννης, Πραστός και το παράλιο Αστρος.

Ο ξενώνας Αντωνίου είναι ο μοναδικός του οικισμού και βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία (τηλ. 27550-52255, 6979-003530, sun-mountain-snow.gr, τις γιορτές 50-60 ευρώ το δίκλινο). Απλά δωμάτια, με παραδοσιακά αντικείμενα για ντεκόρ.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Για φαγητό λειτουργεί η ταβέρνα Στολίδι (τηλ. 27550-52255) στην πλατεία του χωριού, με ψητά και μαγειρευτά, από τα οποία ξεχωρίζουν το χοιρινό με κάστανα, το αγριογούρουνο και τα χόρτα του βουνού. Επίσης, η ταβέρνα Λιακούρης (τηλ. 27550-52293) σερβίρει πιάτα με ντόπια υλικά, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή