Τραμπ: Το τέλος ενός βάρβαρου δικτάτορα – Οι ηγέτες για το θάνατο του Κάστρο

Τραμπ: Το τέλος ενός βάρβαρου δικτάτορα – Οι ηγέτες για το θάνατο του Κάστρο

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Αυτή την ώρα της απώλειας του Φιντέλ Κάστρο, τείνουμε χείρα φιλίας στο λαό της Κούβας» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Η ιστορία θα καταγράψει και θα κρίνει την επιρροή του Κάστρο», και πρόσθεσε «δουλέψαμε σκληρά για ν' αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας».

Τραμπ: Το τέλος ενός βάρβαρου δικτάτορα  – Οι ηγέτες για το θάνατο του Κάστρο-1

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα, που επισκέφτηκε επίσημα την Κούβα το Μάρτιο βάζοντας τέλος στις δεκαετίες ψυχρού πολέμου των δύο χωρών, συλλυπήθηκε επίσης, την οικογένεια του Κάστρο δηλώνοντας ότι: «οι σκέψεις και οι προσευχές μας, είναι μαζί με το λαό της Κούβας».

Τράμπ: Το τέλος ενός βάρβαρου δικτάτορα

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε εμφανώς πανηγυρικό τόνο δήλωσε: «Η ημέρα μένει στη ιστορία ως το τέλος ενός βάρβαρου δικτάτορα, που καταπίεσε τον λαό του για περίπου έξι δεκαετίες. (…) Οι τραγωδίες, οι θάνατοι και ο πόνος δεν μπορούν να σβηστούν, η κυβέρνηση μας θα κάνει, ωστόσο, ότι μπορεί για να διασφαλίσει την ευημερία και ελευθερία των Κουβανών» 

Νωρίτερα, είχε αντιδράσει στην είδηση του θανάτου του Κάστρο, με μια ανάρτηση στο Twitter: “Ο Φιντέλ Κάστρο είναι νεκρός!”

 

Ο Φιντέλ Κάστρο «ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση», στις "ελπίδες" και τις "διαψεύσεις" της, εκτίμησε το Σάββατο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του κουβανού ηγέτη.

Ο Κάστρο «ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση, στις ελπίδες που δημιούργησε και τις διαψεύσεις που προκάλεσε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ολάντ. «Παράγοντας του Ψυχρού Πολέμου, εκπροσωπούσε για τους Κουβανούς την υπερηφάνεια της απόρριψης της εξωτερικής κυριαρχίας».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, χαρακτηρίζοντας τον κουβανό ηγέτη «σύμβολο μιας εποχής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

«Αυτός ο διακεκριμένος πολιτικός άνδρας θεωρείται δικαίως σύμβολο μιας εποχής της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας», δήλωσε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, προσθέτοντας πως ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας "ειλικρινής και πιστός φίλος" της Ρωσίας.

Τραμπ: Το τέλος ενός βάρβαρου δικτάτορα  – Οι ηγέτες για το θάνατο του Κάστρο-2

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε των Κάστρο «ιστορική φυσιογνωμία που υπήρξε για πολλούς ήρωας ενώ άλλαξε  την πορεία της χώρας του και όχι μόνο», «η ιστορία θα τον κρίνει», συμπλήρωσε.

«Αυτή την ώρα του εθνικού πένθους, ο ΟΗΕ προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του στους ανθρώπους της Κούβας» δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, από το Τουρκμενιστάν όπου βρίσκεται.

«Υπό την προεδρία του Φιντέλ Κάστρο, η Κούβα έκανε κάποια βήματα στους τομείς της παιδείας και της υγείας. Εύχομαι να προχωρήσει σε ένα μονοπάτι αναδιάρθρωσης και μεγαλύτερης ευημερίας» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Κάστρο, είπε: «Αφησε ένα μεγάλο αποτύπωμα στην πολιτική της χώρας του αλλά και διεθνώς. Τα επαναστατικά ιδανικά του, άφησαν λίγους αδιάφορους.» και επισήμανε πως υπήρξε μια δυνατή φωνή στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης  διεθνώς.

Ο Πάπας Φρασκίσκος, που είχε μάλιστα επισκεφθεί πέρυσι τον πρώην ηγέτη της Κούβας, εξέφρασε τη λύπη του και περιέγραψε ως «θλιβερά νέα», τον θάνατο του Κάστρο, ο οποίος είχε φοιτήσει σε σχολείο Ιησουιτών, το θρησκευτικό τάγμα που ανήκει και ο αυτός.

Τραμπ: Το τέλος ενός βάρβαρου δικτάτορα  – Οι ηγέτες για το θάνατο του Κάστρο-3

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, χαρακτήρισε τον Κάστρο ως “ένα μεγάλο φίλο του Μεξικού,” ενώ ο πρόεδρος του Ισημερινού, Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, τον χαρακτήρισε ως έναν “αιώνιο σύντροφο,” μεταδίδει το BBC.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ΄ χαιρέτισε  «μια φυσιογνωμία αναμφίβολης ιστορικής σημασίας», εκείνη του Φιδέλ Κάστρο, την ώρα που διαδηλωτές υπέρ και κατά του εκλιπόντος ηγέτη συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, Μαδρίτης.

«Ο Φιδέλ Κάστρο υπήρξε μια φυσιογνωμία αναμφίβολης ιστορικής σημασίας» έγραψε ο Ισπανός βασιλιάς.

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θέλω… να υπενθυμίσω τους δεσμούς το με την (βασιλική) οικογένεια της Ισπανίας» συμπλήρωσε σε ένα τηλεγράφημα που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, όπου διατύπωνε τα συλλυπητήριά του.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, τόνισε ότι: “Οι επαναστάτες του κόσμου, πρέπει ν' ακολουθήσουν την κληρονομιά του.”

Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε: «Ο Φιδέλ ύψωσε το ανάστημά του κι ενδυνάμωσε τη χώρα του, στη διάρκεια του πιο σκληρού αμερικανικού αποκλεισμού κι ενώ ασκούνταν κολοσσιαίες πιέσεις, πάνω του,» σύμφωνα με το BBC.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χαιρέτισε «την θρυλική αντίσταση» που προέβαλε ο Φιδέλ Κάστρο στο εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα.

«Ο μεγάλος ηγέτης Φιδέλ Κάστρο ηγήθηκε της μάχης του λαού του και της χώρας του εναντίον του ιμπεριαλισμού και της ηγεμονίας για δεκαετίες» έγραψε ο Άσαντ σε μια συλλυπητήρια επιστολή προς τον πρόεδρο της Κούβας και αδελφό του εκλιπόντος Ραούλ Κάστρο.

Τη θλίψη του για το θάνατο Κάστρο εξέφρασε και μία ηγετική φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου.

Για «απώλεια ενός σπουδαίου άνδρα» έκανε λόγο το πρώην αστέρι της Αργεντινής στο ποδόσφαιρο Ντιέγκο Μαραντόνα.

«Είμαι βαθύτατα θλιμμένος, τον είχα σαν πατέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Τραμπ: Το τέλος ενός βάρβαρου δικτάτορα  – Οι ηγέτες για το θάνατο του Κάστρο-4

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή