Κλημεντίνες γλυκό κουταλιού

Κλημεντίνες γλυκό κουταλιού

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολο / Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 3 ώρες (για το ξεπίκρισμα), 24 ώρες (μετά το πρώτο «δέσιμο») και άλλες 24 ώρες (μετά το δεύτερο «δέσιμο»), Μαγείρεμα: 2 ώρες περίπου συνολικά  

«Οι μικρές και ζουμερές κλημεντίνες δεν έχουν το άρωμα των μανταρινιών, είναι όμως βολικές για γλυκό κουταλιού, μια και είναι μικρές και συμπαγείς. Τις αρωματίζουμε με φλούδι μανταρινιού και μοσχομυρίζουν».

Υλικά (για 2 βάζα του κιλού)

  • 1 κιλό μικρές κλημεντίνες, βιολογικές
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 5 γαρίφαλα, άκοπα
  • το φλούδι 1 μεγάλου μανταρινιού (προτιμότερο βιολογικού)
  • 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, ψημένα*

Διαδικασία

Ρίχνουμε τις κλημεντίνες σε νερό που κοχλάζει και τις βράζουμε 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε λεκάνη με άφθονο κρύο νερό. Τις αφήνουμε 3 ώρες, αλλάζοντας το νερό 2 – 3 φορές. Βάζουμε τη ζάχαρη με 4 ποτήρια νερό να βράσει.

Ξύνουμε από το φλούδι του μανταρινιού το άσπρο εσωτερικό του, όσο μπορούμε, με ένα κουτάλι. Κόβουμε το φλούδι ψιλά-ψιλά «κουρελάκια» και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη. Αφαιρούμε τον ομφαλό από τις κλημεντίνες με μυτερό μαχαιράκι. Οταν αρχίσει να δένει το σιρόπι, ρίχνουμε τις κλημεντίνες και τα γαρίφαλα. Βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει κανονικά το σιρόπι.

Το αποσύρουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο με πετσέτα ένα εικοσιτετράωρο και τότε το ξαναβάζουμε στη φωτιά να δέσει, γιατί θα έχουν αφήσει υγρά οι κλημεντίνες. Χρειάζεται προσοχή για να δέσει πάλι το σιρόπι.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος. Αποσύρουμε ξανά το γλυκό και το αφήνουμε ένα εικοσιτετράωρο ακόμη, γιατί είναι πιθανό να αφήσουν κι άλλα υγρά τα φρούτα. Δένουμε τελικά το γλυκό και στο τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

* ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Oταν ψήνουμε ξηρούς καρπούς για να τους βάλουμε σε γλυκά ή μαρμελάδες, δεν τους καβουρδίζουμε σε λάδι (ή βούτυρο), γιατί απορροφούν τη λιπαρή ουσία και το σιρόπι μας θα έχει κηλίδες λαδιού. Tους ψήνουμε σκέτους στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανοί.

 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή