Βουλή: Υπερψηφίστηκαν οι διατάξεις για τα ομόφυλα ζευγάρια – «τριχασμένοι» οι ΑΝΕΛ

Βουλή: Υπερψηφίστηκαν οι διατάξεις για τα ομόφυλα ζευγάρια – «τριχασμένοι» οι ΑΝΕΛ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολλές (73) διακομματικές απουσίες, αρκετές πάντως από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκαν –όπως αναμενόταν- σήμερα το πρωί κατά την διάρκεια ονομαστικής ψηφοφορίας, οι διατάξεις νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης οι οποίες αφορούν προστασία δικαιωμάτων ομόφυλων ζυγαριών και πολιτών ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Υπέρ ψήφισαν 201 βουλευτές, κατά 21 – μεταξύ των οποίων και κυβερνητικό στέλεχος, ενώ πέντε βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Ως γνωστόν, την ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, θέλοντας να αναδειχθεί η διά του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Κ.Κατσίκη, διαφωνία του συγκυβερνώντος κόμματος επί των εν λόγω διατάξεων. Πάντως, από την ονομαστική ψηφοφορία κατεδείχθη ότι οι ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν «τριχασμένοι»: οι κ. Αθ.Παπαχριστόπουλος και Κ.Ζουράρις ψήφισαν θετικά, ο πρόεδρος του κόμματος, η κυρία Ελενα Κουντουρά και οι κ. Γ.Λαζαρίδης και Β.Κόκκαλης απουσίαζαν, ενώ καταψήφισαν την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης οι Κ.Κατσίκης, Δημ.Καμμένος και η κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Ειδικά ως προς την τελευταία, αξιοσημείωτο είναι πως καταψήφισε αν και είναι στέλεχος της κυβέρνησης (υφυπουργός Εσωτερικών).

Υπέρ των διατάξεων ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημ.Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Κατά οι συγκεκριμένοι των ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή και εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών ο κ. Λ.Γρηγοράκος. «Παρών» ήταν η στάση των βουλευτών του ΚΚΕ.

Σημειώνεται πως ορισμένοι εκ των απόντων από τη συνεδρίαση, κυρίως από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλαν επιστολές στο Προεδρείο, δηλώνοντας τί θα ψήφιζαν εάν ήταν παρόντες. Η «ψήφος» τους αυτή δεν προσμετράται βάσει του Κανονισμού της Βουλής, αλλά έχει ενδιαφέρον ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ.Κοντονής ζήτησε να πληροφορηθεί την πρόθεση ψήφου των συγκεκριμένων βουλευτών.

«Δυσάρεστες εκπλήξεις για τους εμπνευστές του αιτήματος διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας επεφύλαξε η σημερινή διαδικασία. Όχι μόνο τα υπό ψήφιση άρθρα 1, 2 3 και 4 του σχεδίου νόμου υπερψήφισαν βουλευτές των ΑΝΕΛ αποδεικνύοντας ότι κανένα πολιτικό ζήτημα δεν υφίσταται, αλλά το «ενδιαφέρον» είναι ότι τα καταψήφισε ο ανεξάρτητος κεντροαριστερός Λεωνίδας Γρηγοράκος. Είναι προφανές ότι τις αιτιάσεις οι εκπρόσωποι της κεντροαριστεράς θα πρέπει να τις απευθύνουν και προς τον ομοϊδεάτη τους», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο κ. Κοντονής. Πάντως χθες, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την εκδηλωθείσα διαφοροποίηση εκ μέρους του εισηγητή των ΑΝΕΛ, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για «διαφωνία σε επιμέρους ζητήματα» – αν και τα επίμαχα ήταν τα κεντρικά του νομοσχεδίου.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο Twitter σχολίαζε: «Βουλευτές ΑΝΕΛ μαζί με Χρυσή Αυγή καταψήφισαν τις ευρωπαϊκές διατάξεις για ίση μεταχείριση στην εργασία. Ο κ.Τσίπρας κοιτούσε χαμογελαστός».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή