Στα 46 εκατ. η αποζημίωση Ολυμπίας Οδού για Κόρινθο-Πάτρα

Στα 46 εκατ. η αποζημίωση Ολυμπίας Οδού για Κόρινθο-Πάτρα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία του Ιουλίου μεταξύ Δημοσίου και Ολυμπίας Οδού για την ολοκλήρωση της εθνικής οδού Κορίνθου-Πάτρας έως το τέλος Μαρτίου του 2017 είναι τελικά αρκετά «ρευστή», ως προς τον υπολογισμό των αποζημιώσεων. Αυτό προκύπτει από σειρά αποφάσεων του υπουργείου Υποδομών, με τις οποίες εντέλλεται η καταβολή 46 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία για διάφορες αιτίες. Το ζητούμενο είναι βέβαια ποιος θα είναι ο τελικός λογαριασμός, αφού η συμφωνία του Ιουλίου δίνει στην Ολυμπία Οδό τη δυνατότητα να διεκδικήσει μεγαλύτερα ποσά από αυτά που της καταλογίστηκαν.

Χθες, το υπουργείο Υποδομών με έξι αποφάσεις του ενέκρινε την καταβολή δόσεων αποζημιώσεων στην Ολυμπία Οδό (και μέσω αυτής, στον κατασκευαστή του έργου, Απιον Κλέος). Τρεις από τις αποφάσεις αυτές αφορούν «παλαιές» αποζημιώσεις. Ανάμεσα σε αυτές ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση καταβολής 1,79 εκατ. ευρώ για τα στηθαία ασφαλείας: Το 2013 προβλέφθηκε ότι στα πλευρικά στηθαία ασφαλείας των νέων τμημάτων θα εφαρμοστούν νέες προδιαγραφές, με μια γενναία αύξηση του κόστους (αναφέρεται ότι δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το 65% του αρχικού). Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 10,5 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες τρεις αποφάσεις αφορούν αποζημιώσεις που προβλέφθηκαν με τη μυστική συμφωνία του περασμένου Ιουλίου (την οποία αποκάλυψε η «Κ» στις 21.08). Οπως προκύπτει, η συμφωνία λειτούργησε ως ένα modus vivendi για την ολοκλήρωση των έργων τον Μάρτιο του 2017, με το ύψος των αποζημιώσεων να είναι… αρκετά συζητήσιμο. Για παράδειγμα, στη μία από τις αποφάσεις, το υπουργείο εγκρίνει την καταβολή 25,4 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό, ενώ η κοινοπραξία έχει αιτηθεί 35 εκατ. ευρώ για το «κόστος αποδιοργάνωσης». Το Δημόσιο δεν αποδέχεται αποζημίωση για κάποιες κατηγορίες εργασιών (λ.χ. τις εργασίες πολιτικού μηχανικού στις σήραγγες). Ομως, η υπόθεση δεν κλείνει απαραίτητα προς όφελος του Δημοσίου, καθώς το άρθρο της μυστικής συμφωνίας στην οποία αναφέρονται οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις προβλέπει ρητά ότι εφόσον υπάρχει διαφορά, «ο παραχωρησιούχος επιφυλάσσεται να την αναζητήσει». Η συμφωνία προέβλεπε την καταβολή 145,1 εκατ. ευρώ στην Απιον Κλέος και 69,7 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό. Η πρόοδος του έργου βρίσκεται σήμερα στο 88%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή