Προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα σε ελληνογαλλική συνάντηση για Ε.Ε.

Προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα σε ελληνογαλλική συνάντηση για Ε.Ε.

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «H Γαλλία βρίσκεται στο σταυροδρόμι των αγωνιών της Ευρώπης. Εχει την αγωνία των Βόρειων που πληρώνουν για την Ελλάδα και την αγωνία των Νότιων που φοβούνται μη γίνουν Ελλάδα».

Η ανάλυση αυτή συνόψισε το κλίμα των συζητήσεων στη διήμερη συνάντηση που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στη γαλλική πρωτεύουσα, μεταξύ των μελών της γαλλικής και της ελληνικής ομάδας προβληματισμού για το μέλλον της Ε.Ε.

Οι ομάδες προβληματισμού –από 10 κράτη-μέλη συνολικά– έχουν καταρτιστεί στο πλαίσιο του «Νέου Συμφώνου για την Ευρώπη», ενός εγχειρήματος που φιλοδοξεί να διερευνήσει εις βάθος και να συγκεράσει την οπτική διαφορετικών χωρών για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ε.Ε. (πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής είναι ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι). Η ελληνική ομάδα, που αποτελείται από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, συνεδρίασε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα – συνάντηση από την οποία προέκυψε μία έκθεση που παρέθετε τις ελληνικές θέσεις και τα σημεία διαφωνίας στις τρεις θεματικές που έχουν οριστεί: οικονομία, ασφάλεια και μετανάστευση.

Αμοιβαία κατανόηση

Η συνάντηση στο Παρίσι «συνέβαλε στην εμβάθυνση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής ομάδας», σημειώνει στην «Κ» ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής του European Policy Center στις Βρυξέλλες και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του «Νέου Συμφώνου», που ήταν παρών στις συζητήσεις. Ο τελικός σκοπός του εγχειρήματος, εξηγεί, είναι οι εθνικές εκθέσεις και τα ευρήματα των διμερών συναντήσεων «να αποτελέσουν την έμπνευση για μια ευρωπαϊκή ομάδα προβληματισμού που θα ετοιμάσει του χρόνου μια έκθεση για το μέλλον της Ευρώπης». Η έκθεση αυτή «θα συζητηθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο μετά τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές».

Στη διήμερη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα βασικά θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας: Η ατελής δημοσιονομική και τραπεζική ένωση, η προσφυγική κρίση, η άνοδος του λαϊκισμού, η έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών. Το κλίμα κυμαινόταν μεταξύ συγκρατημένης αισιοδοξίας και μαύρης απαισιοδοξίας. Αρκετοί ομιλητές τόνισαν με διαφορετικούς τρόπους ότι η σύνθεση των δύο ομάδων δεν ήταν αντιπροσωπευτική των δύο κοινωνιών και ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια προσέγγισης του (μεγάλου) μέρους της κοινής γνώμης που έχει στραφεί κατά της Ενωμένης Ευρώπης.

Το μήνυμα των Ελλήνων

Πώς εισέπραξαν οι Γάλλοι τις τοποθετήσεις της ελληνικής πλευράς; «Το μήνυμα των Ελλήνων ήταν ότι επιθυμούν πάση θυσία να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης λαμβάνει χώρα» παρατηρεί στην «Κ» ο Εντουάρ Γκοντό, πολιτικός σύμβουλος στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και μέλος της γαλλικής ομάδας. Με αυτό ως δεδομένο, «με εξέπληξε ότι δεν άκουσα κάποια ιδέα για το πώς η Ελλάδα θα ήθελε να εξελιχθεί η Ευρώπη, ούτε κάποιο σχέδιο για να επιτευχθεί η αναγκαία ενίσχυση της αλληλεγγύης σε κοινοτικό επίπεδο».

Από την πλευρά του, ο Ραχάμπ Γκεζαλί, υψηλόβαθμο στέλεχος του γαλλικού χρηματιστηρίου, δηλώνει «πολύ εντυπωσιασμένος» για τα φιλοευρωπαϊκά αισθήματα που εξέφρασαν τα μέλη της ελληνικής ομάδας, παρά τα οικονομικά δεινά των προγραμμάτων λιτότητας και την ανεπαρκή στήριξη των Ευρωπαίων στο προσφυγικό. «Ως ένα σημείο, η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο ανθεκτικότητας», αναφέρει.

Οσο για τον ρόλο της Γαλλίας, ο Γκοντό σημειώνει ότι η Γαλλία παραμένει διστακτική απέναντι στην ουσιώδη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. «Τόσο οι ελίτ όσο και ο κόσμος εξακολουθούν να πιστεύουν σε μια γαλλική αποστολή στην παγκόσμια σκηνή, με την Ευρώπη ένα λιγότερο σημαντικό κομμάτι αυτής της αποστολής». Η Γαλλία, συνεχίζει, πρέπει να αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» μιας Ε.Ε. που «εγγυάται την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφοσύνη κατά της επικίνδυνα ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης». Σε παρεμφερές μήκος κύματος, ο Γκεζαλί τονίζει ότι η χώρα του πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για μια αναπτυξιακή ατζέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα οικονομικό πακέτο τόνωσης. Διαφορετικά, τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα των πολιτών θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται».

«Οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν σήμερα την Ευρώπη μέσα από το πρίσμα ενός άχαρου διλήμματος: να είναι συγκυβερνήτες σ’ ένα αεροπλάνο που οδηγούν οι Γερμανοί ή απρόθυμοι ηγέτες σ’ ένα “Club Med” των χωρών του Νότου» σημειώνει η Ελένη Παναγιωταρέα, ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ και εισηγήτρια της ελληνικής ομάδας μαζί με τον καθηγητή Γιώργο Παγουλάτο.

«Στις συζητήσεις μας μίλησαν μεν για ανισότητες και έλλειψη κατανομής των βαρών, ωστόσο δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν ένα πειστικό εναλλακτικό οικονομικό υπόδειγμα». «Επίσης», προσθέτει, «παρόλο που η Γαλλία είναι πυρηνική δύναμη, δεν έδειξαν ενθουσιασμό να καλύψουν το κενό που ενδεχομένως αφήνει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια το Brexit». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή