Νίκη Σμυρνή, Ιδρύτρια της διαδικτυακής ταξιδιωτικής πλατφόρμας www.travelgems.com

Νίκη Σμυρνή, Ιδρύτρια της διαδικτυακής ταξιδιωτικής πλατφόρμας www.travelgems.com

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αποτελέσει την αφετηρία μιας πρωτοπόρου ιδέας»

«Θέλουμε να αναδείξουμε τα κρυμμένα “διαμάντια” των νησιών και των ηπειρωτικών περιοχών της χώρας», λέει η Νίκη Σμυρνή. Με 20ετή εμπειρία στον χώρο του στρατηγικού μάρκετινγκ, ίδρυσε πριν από λίγους μήνες την πρωτοποριακή πλατφόρμα Travelgems, η οποία αναλαμβάνει να σχεδιάσει τις ιδανικές διακοπές στην Ελλάδα για κάθε ταξιδιώτη. Το μυστικό βρίσκεται σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος «σκανάρει» 4.000 ταξιδιωτικές προτάσεις που έχουν κάνει επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και ντόπιοι και στη συνέχεια απομονώνει αυτές που ταιριάζουν με τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη. «Η Ελλάδα ήταν μόνο η αρχή», λέει η ιδρύτρια του Τravelgems και μας μιλάει για το όραμά της να δημιουργήσει ένα διεθνές ηλεκτρονικό δίκτυο «ταξιδιωτικών μυστικών».

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Travelgems συγκριτικά με τα γραφεία ταξιδίων;

Το travelgems.com είναι ένας «virtual concierge» που λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο. Concierge είναι ο ειδικός που αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τον ταξιδιώτη, αποκαλύπτοντάς του τα γαστρονομικά και πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος σε μια πόλη, αναλαμβάνοντας παράλληλα να τακτοποιήσει τα διαδικαστικά ζητήματα – να κλείσει εισιτήρια και να κανονίσει τη μεταφορά. Εμείς ενώσαμε τις ανάγκες του ταξιδιώτη με μια τεράστια βάση δεδομένων, προσφέροντας ένα καθημερινό πρόγραμμα διακοπών. Προετοιμάζαμε το project δύο χρόνια, ρίχνοντας το βάρος της δουλειάς τόσο στο τεχνολογικό κομμάτι όσο και στο περιεχόμενο. Πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη έρευνα στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα και αξιοποιήσαμε τα αποτελέσματα για τη δημιουργία παραμετροποιημένων ταξιδιωτικών οδηγών. Ηδη έχουν ενσωματωθεί δεκάδες προορισμοί, εκατοντάδες εστιατόρια, περισσότερα από χίλια beach bars και καφέ, περίπου άλλες τόσες παραλίες αλλά και εκατοντάδες δραστηριότητες – συνολικά κάνουμε περισσότερες από 4.000 προτάσεις. Το στοιχείο που κάνει ξεχωριστή αυτή την πλατφόρμα βρίσκεται σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος προτείνει στον ταξιδιώτη –ακόμα και σε αυτόν που δεν γνωρίζει ποιο μέρος θέλει να επισκεφτεί στην Ελλάδα– τους προορισμούς που ταιριάζουν στις ανάγκες του. Είναι μια υπηρεσία πρωτοποριακή, που δεν υπάρχει πουθενά στην παγκόσμια αγορά τουρισμού, και γι’ αυτό έχουμε καταθέσει πατέντα ευρεσιτεχνίας της τεχνολογίας στην Αμερική.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από όλες αυτές τις δραστηριότητες που προτείνει ο virtual concierge;

Μια ομάδα νέων και έμπειρων προγραμματιστών, ανθρώπων του μάρκετινγκ και του τουρισμού, με κοινό χαρακτηριστικό το πάθος για τα ταξίδια και τη μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα. Η εύρεση των δραστηριοτήτων αποτέλεσε για μας μεγάλη πρόκληση. Ουσιαστικά τα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκαν οι προτάσεις βασίζονται κατά κύριο λόγο στις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού μας. Γι’ αυτό αναζητήσαμε με προσοχή αξιόπιστους συνεργάτες, οι οποίοι προσφέρουν ασφαλείς, αξέχαστες εμπειρίες στους ταξιδιώτες και αναδεικνύουν το ξεχωριστό πρόσωπο της Ελλάδας. Οταν ξεκινήσαμε, δεν γνωρίζαμε, για παράδειγμα, ότι στην Κρήτη μπορείς να ανέβεις στο βουνό να ψάξεις μανιτάρια τρούφας ή να κολυμπήσεις με άλογα!

Ποιο είναι το προφίλ των πελατών σας;

Aπευθυνόμαστε κατ’ αρχάς σε όσους αγαπούν τα ταξίδια και δεν θέλουν να χάνουν ούτε λεπτό από τον πολύτιμο χρόνο των διακοπών τους, με το να ψάχνουν, πολλές φορές δίχως να βρίσκουν, αυτό που θέλουν. Σε ό,τι αφορά την προέλευση, την ηλικία, το οικονομικό επίπεδο ή, ακόμα, την οικογενειακή κατάσταση, η αλήθεια είναι ότι το Τravelgems απευθύνεται σε όλους. Μέχρι σήμερα, μόλις τέσσερις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του, έχουμε επισκέπτες από 64 διαφορετικές χώρες και ευτυχώς όσοι μας γνωρίζουν κατανοούν αμέσως πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις μια πρωτοποριακή υπηρεσία στην κορεσμένη αγορά του τουρισμού. Πήραμε ένα e-mail αρχές Σεπτεμβρίου από μια Γερμανίδα τουρίστρια που μας είπε χαρακτηριστικά: «Τα εστιατόρια που μου προτείνατε ήταν πραγματικά διαμάντια! Σαν να ήταν το Τravelgems ο καλύτερός μου φίλος και ήξερε πού ακριβώς θα ήθελα να πάω». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτό.

Ενας ταξιδιώτης πρέπει να ξοδέψει πολλά χρήματα για να απολαύσει μια εξατομικευμένη εμπειρία;

Το Τravelgems αποτελείται από τρεις βασικές υπηρεσίες που βασίζονται στις εξατομικευμένες ανάγκες του ταξιδιώτη και δίχως καθόλου χρήματα ή με ένα πολύ μικρό αντίτιμο του διασφαλίζουν ότι δεν θα χάσει ούτε στιγμή από τον πολύτιμο χρόνο του ταξιδιού του. Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν δωρεάν αναλυτικούς και εξατομικευμένους ταξιδιωτικούς οδηγούς, τους οποίους υπογράφουν γνωστοί ταξιδιωτικοί συντάκτες με στοιχεία για 52 σημεία στην Ελλάδα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Εφόσον ο ταξιδιώτης επιθυμεί, συνεχίζει και με μόλις 7,5 ευρώ παίρνει ένα απόλυτα εξατομικευμένο ημερήσιο πρόγραμμα (έως 12 ημερών). Ο αλγόριθμος συνδέει τις ανάγκες του ταξιδιώτη και βρίσκει τι ανταποκρίνεται στα γούστα και στις προτιμήσεις του. Μέσα από τον συνδυασμό πολύτιμων πληροφοριών, έχει στα χέρια του αυτά που του ταιριάζουν, δίχως να περιμένει, καθώς το σύστημα τα δίνει αμέσως. Τέλος, μπορεί να διαλέξει μία από τις 360 δραστηριότητες που έχουμε επιλέξει στην Ελλάδα, όπως μαθήματα μαγειρικής στη Σίφνο, οινικές δοκιμές στη Σαντορίνη, περιπατητικές διαδρομές στον Ολυμπο.

Συνεργάζεστε με την τοπική κοινωνία;

Το όνειρο δεν θα γινόταν πραγματικότητα αν οι τοπικές κοινωνίες δεν μας βοηθούσαν τόσο πολύ. Ρωτήσαμε πάνω από χίλιους ντόπιους και μας είπαν για τις πιο όμορφες παραλίες, τις σπεσιαλιτέ κάθε εστιατορίου, τα προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσει ο επισκέπτης, τι δεν πρέπει να χάσει από την ολιγοήμερη επίσκεψή του, πόσο θα πληρώσει στο κάθε μέρος. Το σημαντικό όμως είναι ότι βασιζόμαστε στη συνεχή ανατροφοδότηση πληροφοριών, καθώς όλα αυτά τα «μυστικά» θέλουν συνεχή παρακολούθηση και ανανέωση.

Είναι οι δραστηριότητες το «κλειδί» για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;

Αναμφισβήτητα οι δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη χαμηλή τουριστική περίοδο, καθώς πολλές είναι ιδανικές για το φθινόπωρο ή την άνοιξη, όπως η διαδρομή Σαντορίνη-Ανάφη με ένα ψαροκάικο ή η περιπατητική περιήγηση στην ανοιξιάτικη Πάτμο. Με αυτά μπορεί η χώρα μας να γίνει προορισμός 12 μήνες τον χρόνο.

Ποια τα σχέδιά σας για το 2017;

Τα άμεσα σχέδιά μας είναι να μεταφράσουμε το Τravelgems στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες, να το εμπλουτίσουμε με φρέσκες πληροφορίες και να εντάξουμε περισσότερα μέρη από την Ελλάδα. Ετοιμάζουμε ήδη την εφαρμογή για κινητά, ενώ ήδη σχεδιάζουμε την αντίστοιχη πλατφόρμα της Κροατίας και της Κύπρου. Κύριος στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει την αφετηρία μιας μεγάλης πρωτοπόρου ιδέας, που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και θα ενσωματώσει σε ένα δίκτυο τα κρυμμένα ταξιδιωτικά μυστικά της κάθε χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή