Βουλή: Σε κλίμα σύγκρουσης η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Βουλή: Σε κλίμα σύγκρουσης η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης κυβέρνηση και αντιπολίτευση άνοιξαν απόψε στη Βουλή την πενθήμερη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του επομένου έτους. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί από την πρώτη στιγμή και που αναμένεται πως θα «χρωματίσει» τη μακρά κοινοβουλευτική διαδικασία είναι ότι ο μεν εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μπγιάλας με σχεδόν προεκλογικούς τόνους -παρά το γεγονός ότι είπε πως εκλογές θα γίνουν το 2019- αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στο να «συγκρίνει» την οικονομική πολιτική της σημερινής με εκείνη των προηγουμένων κυβερνήσεων, αλλά και να προδικάσει το τί μπορεί να συμβεί αν αναλάβει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Ο δε εισηγητής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας σειρά στοιχείων και επικαλούμενος δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ανέδειξε τις κυβερνητικές αντιφάσεις, τόνισε πως υπάρχει σημαντικό κόστος για την εθνική οικονομία και το κάθε νοικοκυριόαπό τις επιλογές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μίλησε για επερχόμενα αδιέξοδα αν δεν αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αμφότεροι αναφέρθηκαν στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, αλλά με εκ διαμέτρου αντίθετη εκτίμηση ως προς το αποτέλεσμά της. Ο κ. Μπγιάλας μίλησε για ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για έξοδο από την κρίση, ενώ ο κ. Χατζηδάκης για προθάλαμο ενός νέου μνημονίου.

Βγαίνουμε από τα μνημόνια, αντέτεινε ο κ. Μπγιάλας. Μονιμοποιείτε την τρόικα στη χώρα, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην αρχή της συνεδρίασης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για προϋπολογισμό ο οποίος παγιώνει τη δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, υποστήριξε πως είναι ρεαλιστικός, πλεονασματικός και αναπτυξιακός. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ο επιμερισμός του βάρους προσαρμογής με κοινωνική δικαιοσύνη, η ανάπτυξη και η μείωση ανεργίας. Στη συνέχεια και αφού παραδέχθηκε ότι είναι υψηλή η φορολογία, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίων για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να αποκλιμακωθεί -όπως ανέφερε- η υψηλή φορολογία, ενώ απαντώντας σε σχετικές επικρίσεις, σημείωσε πως «η αύξηση της έμμεσης φορολογίας για το 2017 προκύπτει από το γεγονός ότι θα έχουμε ανάπτυξη, άρα και περισσότερα φορολογικά έσοδα».

Στη συνέχεια, και αφού για αρκετή ώρα επέκρινε την ΝΔ είτε για προηγούμενες κυβερνητικές πρακτικές ή για σημερινές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης («Θα περικόψετε το κοινωνικό κράτος, θα κάνετε απολύσεις. Θα οδηγήσετε τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο»), κατέληξε προκαλώντας αντιδράσεις στην αντιπολίτευση για τη φρασεολογία: «Θα ακούσουμε κινδυνολογία και καταστροφολογία, αλλά η κυβέρνηση προχωρά εσείς μείνετε πίσω ουρλιάζοντας».

Η ΝΔ

«Και θα ζήσετε εσείς καλά, και ο λαός χειρότερα" άρχισε την τοποθέτηση του ο κ. Κ.Χατζηδάκης, για να καταδείξει ότι όσα θετικά προανήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απέχουν της πραγματικότητας. Ο εισηγητής της ΝΔ επικαλούμενος στοιχεία από εκθέσεις διεθνών Οργανισμών υπογράμμισε πως επιβεβαιώνονται όσοι ομιλούν για χειροτέρευση της ελληνικής οικονομίας την διετία της διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από τα υπάρχοντα στοιχεία, είπε, το κόστος των λανθασμένων κυβερνητικών χειρισμών και επιλογών, ανέρχεται συνολικά στις 10.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα μίλησε και για τις νέες επιβαρύνσεις που έρχονται. Αυξάνονται οι φόροι, είπε, έρχονται και άλλες ανατροπές αρνητικές για τους συνταξιούχους, ενώ μειώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ και οι κοινωνικές δαπάνες.

«Με τον τρόπο που αντιμετωπίζετε την οικονομία, ακόμα και όλο το χρέος να μας χαρίσουν, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε μαγικές συνταγές εμείς. Υπάρχει ένας άλλος δρόμος από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ: ο δρόμος που ακολούθησαν χώρες όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος. Θα μείνετε στην ιστορία ως η κυβέρνηση που διαιωνίζει τα μνημόνια».

Η συζήτηση συνεχίζεται με τοποθετήσεις εκπροσώπων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή