Αθώος κρίθηκε ο Ανδρ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Αθώος κρίθηκε ο Ανδρ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθωώθηκε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, για την οποία δικάστηκε χθες ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Το δικαστήριο έκρινε, μετά πέντε ώρες ακροαματικής διαδικασίας, ότι ο πρώην επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής, για τον οποίο πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, δεν διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Κατά την κατηγορία, ο Ανδρέας Γεωργίου είχε διατηρήσει για ορισμένους μήνες, μέχρι το τέλος του 2010, παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο είχε εργαστεί επί χρόνια, και δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, αν και είχε σχετική υποχρέωση από τον νόμο. Υπέρ της αθώωσης Γεωργίου, που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του κ. Νικ. Ντέσκα, τάχθηκε στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σίσκου, η οποία τεκμηρίωσε τη θέση της περί της απαλλαγής του κατηγορουμένου.

Λίγο νωρίτερα, πρώην μέλη της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ που έχουν σηκώσει και το βάρος των διώξεων εις βάρος του Ανδρέα Γεωργίου, όπως η Ζωή Γεωργαντά, προσπάθησαν να πείσουν το δικαστήριο ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ παρέμεινε παράλληλα με τη θέση του στην ανεξάρτητη αρχή και στο ΔΝΤ για να διευκολύνει την υπογραφή του μνημονίου και όχι για να εξασφαλίσει τη σύνταξή του ύστερα από χρόνια εργασίας, όπως υποστήριξε ο ίδιος ο κ. Γεωργίου από την πρώτη στιγμή που έφθασε στη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση.

Για λογαριασμό του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών που τον γνώριζαν χρόνια, τα οποία απέκλεισαν κάθε σκοπιμότητα για τους λίγους μήνες που παρέμεινε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και στο ΔΝΤ χωρίς να πληρώνεται, απλώς για να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια. Επίσης απέκλεισαν κάθε σκέψη ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής για να κάνει ό,τι θέλει και αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πώς καταμετρήθηκε το έλλειμμα του 2009, τονίζοντας ότι το μνημόνιο είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ουσιαστικά τα ηνία της ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Γεωργίου.

Για την ουσία της υπόθεσης με το έλλειμμα και την κατηγορία ότι διογκώθηκε σκοπίμως για να διευκολυνθεί η υπογραφή του μνημονίου, η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε δικαστική εκκρεμότητα, παρότι το Συμβούλιο Εφετών είχε απαλλάξει τον Ανδρέα Γεωργίου από την κατηγορία ότι αλλοίωσε τα στοιχεία του ελλείμματος. Κατά αυτού του απαλλακτικού βουλεύματος ασκήθηκε αναίρεση από τον Αρειο Πάγο, που έκανε δεκτή σχετική πρόταση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, και η υπόθεση επανήλθε προς κρίση εκ νέου στο Συμβούλιο Εφετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή