Στα άκρα η κόντρα Αθήνας – ΔΝΤ

Στα άκρα η κόντρα Αθήνας – ΔΝΤ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά και το χθεσινό άρθρο των Μ. Ομπστφελντ και  Π. Τόμσεν, με το οποίο το Ταμείο ουσιαστικά αποκρούει τις επικρίσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι το ΔΝΤ που ζητεί περισσότερη λιτότητα, αναφέροντας πως θα μπορούσε να δεχθεί για λίγα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα του 1,5% του ΑΕΠ.

Παρότι το Ταμείο επαναλαμβάνει πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, καλώντας την Ευρωζώνη να λάβει μέτρα για σημαντική ελάφρυνσή του, εκφράζει τη θέση πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές των συνταξιοδοτικών της δαπανών και σε διεύρυνση της φορολογικής της βάσης (μέσω αύξησης του αφορολόγητου ορίου), ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών στόχων που θα κληθεί να επιτύχει.

Από την πλευρά του Μαξίμου, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπολος, έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πλευρά του ΔΝΤ.

Παράλληλα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για υποχωρήσεις στα εργασιακά, ούτε για νέα μέτρα, αλλά και ότι το κλίμα πολιτικής ρευστότητας θα αντιστραφεί μόνο με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων και εμφανίζεται να επενδύει στο γεγονός ότι κανείς στην Ευρώπη δεν επιθυμεί να προστεθεί ένας ακόμη παράγοντας αστάθειας αυτή τη στιγμή.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, το πρωί της Τρίτης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα. Ακόμη, απαντώντας στο άρθρο των στελεχών του ΔΝΤ για την απελευθέρωση των απολύσεων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει στα εργασιακά να επανέλθει το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου υποστήριξε, μιλώντας σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη ότι το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του, ενώ η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου άφησε αιχμές και κατά της Κομισιόν, όσον αφορά τα εργασιακά, τονίζοντας ότι «οι εκπρόσωποί της στις αίθουσες του Χίλτον, είναι διστακτικοί να υποστηρίξουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο απέναντι στο ΔΝΤ». Τέλος, «πυρά» κατά του Ταμείο εξαπέλυσε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας το, με ανάρτησή του στο Twitter, να σταματήσει τη διγλωσσία. «Αφού το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα, ας πιέσει τον Σόιμπλε για το χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή