Ο Ευκλ. Τσακαλώτος ζήτησε εξηγήσεις από τη Βελκουλέσκου

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος ζήτησε εξηγήσεις από τη Βελκουλέσκου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξηγήσεις από την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στους θεσμούς, κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, ζήτησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, για τη σκοπιμότητα της δημοσίευσης του άρθρου του Ταμείου για την κατάσταση στην Ελλάδα, μία ημέρα πριν από την έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης με τους επικεφαλής των θεσμών, ότι η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνεται μέσω ιστολογίων (blogs). Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι, από την πλευρά της, η κ. Βελκουλέσκου υποστήριξε πως το ΔΝΤ δεν είχε ως στόχο να δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις, αλλά στο να καταγράψει τις απόψεις του για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και της ελληνικής οικονομίας.

Το παραπάνω περιστατικό είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις διαβουλεύσεις. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος μέσω της εφημερίδας The Guardian είχε εξαπολύσει επίθεση προς το ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι η ανάλυσή τους πως υπάρχει προδιάθεση από την ελληνική πλευρά να συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 «είναι μία ανάλυση φειδωλή με την αλήθεια».

Μάλιστα, ανέφερε ότι στο τελευταίο Eurogroup το ΔΝΤ υποστήριξε αναφορικά με τη χρονική περίοδο που πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ πως «δεν έχει σημασία για εμάς αν είναι τρία, πέντε ή δέκα χρόνια υψηλών πλεονασμάτων, πρέπει και πάλι να δούμε περισσότερα μέτρα για να βγουν τα νούμερα, αφού δεν νομίζουμε πως το 3,5% είναι επιτεύξιμο χωρίς τέτοια μέτρα». Και προσέθεσε ότι «αντί να έχει το θάρρος της γνώμης του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος ή / και τη χρονική περίοδο των πλεονασμάτων, βάζει όλη την πίεση σε εμάς για να καθορίσουμε νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και μετά».

Παράλληλα, ο υπουργός απέκρουσε τα επιχειρήματα του ΔΝΤ ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι πολύ υψηλή στην Ελλάδα και ότι πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο όριο για να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Σημείωσε, δε, ότι «το Ταμείο ζητεί από τους Ελληνες συνταξιούχους και τις φτωχότερες τάξεις μισθωτών να είναι φειδωλοί στις ανάγκες τους, τη στιγμή που το ίδιο είναι φειδωλό με την αλήθεια».

Πάντως, η επίθεση στο ΔΝΤ από τους Ελληνες υπουργούς χθες ήταν συντονισμένη. Ο υπουργός Οικονομίας, κ. Δ. Παπαδημητρίου, στο περιθώριο του συνεδρίου Capital Link Invest in Greece Forum, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, με αφορμή το επίμαχο άρθρο του Ταμείου, κάλεσε το Ταμείο να υπερασπιστεί την άποψή του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ. Ειδικά για το θέμα των εργασιακών σχέσεων, ο υπουργός ανέφερε πως η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ υποστήριξε πως η προσπάθεια επαναφοράς του θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης των όρων εργασίας ευθυγραμμίζεται με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πρακτικών.

Ο κ. Γ. Σταθάκης

Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκης, κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις του ΔΝΤ δήλωσε πως «οι απαντήσεις είναι δεδομένες. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ένα πλαίσιο με τους Ευρωπαίους. Συνεχίζουμε να συζητάμε. Αυτό το πλαίσιο έχει ως βάση το 2018, που έχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η θέση της κυβέρνησης είναι απόλυτα σαφής. Δεν πρόκειται να νομοθετήσει κανένα επιπρόσθετο μέτρο. Αρα από εκεί και πέρα είναι θέμα του νέο κύκλου των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή