Οι κοινωνικές παροχές στο… μικροσκόπιο των δανειστών

Οι κοινωνικές παροχές στο… μικροσκόπιο των δανειστών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα των κοινωνικών παροχών που προωθεί η κυβέρνηση έθεσαν οι θεσμοί με το «καλημέρα» της έναρξης του νέου κύκλου διαβουλεύσεων Αθήνας – δανειστών επί ελληνικού εδάφους. Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το εν λόγω ζήτημα εξετάστηκε στη χθεσινή σύσκεψη των δύο πλευρών, για να διαπιστωθεί η δημοσιονομική τους επίπτωση και πώς επηρεάζεται ο φετινός προϋπολογισμός.

Χθες, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Φρ. Κουτεντάκης, υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Σε άρθρο του στη Wall Street Journal ανέφερε πως η δημοσιονομική υπεραπόδοση έχει προκύψει από υπερβολική λιτότητα και αυτό έχει αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, το μέρισμα σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα είναι δίκαιο και έχει οικονομική αποτελεσματικότητα γιατί τα άτομα αυτά έχουν μεγαλύτερη ροπή προς κατανάλωση, δίνοντας ώθηση στην ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, όπως ανέφερε. Μάλιστα, υποστήριξε ότι έχει γίνει προσεκτικός σχεδιασμός των παροχών, για να μη υπάρξουν στρεβλώσεις στη συμφωνημένη δημοσιονομική πορεία, την οποία η κυβέρνηση έχει τιμήσει πλήρως.

Ενα από τα σημαντικότερα «αγκάθια» για να κλείσει η αξιολόγηση και να αποφασιστεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι και το τι θα συμφωνηθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018. Ο κ. Κουτεντάκης υποστήριξε στο άρθρο του πως «η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομική ανάσα», αποτυπώνοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Πέραν αυτών, η χθεσινή συνάντηση «ήταν μία πρώτη οργανωτική συζήτηση», όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών και προσέθεσε πως «θα ακολουθήσουν πολλές συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο επικεφαλής».

Στόχος των διαβουλεύσεων είναι κατά τον ίδιο παράγοντα να κλείσουν όσο περισσότερα θέματα της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) γίνεται, δεδομένου ότι είναι πλέον σαφές πως συνολική συμφωνία εντός του έτους μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της αποστολής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι είναι απροσδιόριστο το πότε θα αναχωρήσουν. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός είναι τα στελέχη των θεσμών να ολοκληρώσουν την επίσκεψή τους την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή