Σόιμπλε: Να αποσαφηνιστεί γρήγορα αν οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι συμβατές με το πρόγραμμα

Σόιμπλε: Να αποσαφηνιστεί γρήγορα αν οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι συμβατές με το πρόγραμμα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ελληνικό πρόγραμμα θα δουλέψει μόνο εφόσον όλες οι πλευρές τηρήσουν τη συμφωνία» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον απόηχο της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Αθήνα αλλά και μεταξύ του Ταμείου και των Βρυξελλών. Αφορμή αποτέλεσε η δημοσίευση του άρθρου που συνυπογράφουν ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Ομπστφελντ και ο διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και στο οποίο επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ δεν ζητεί περισσότερη λιτότητα, αντίθετα θεωρεί πως αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη και δυσχεραίνει την ανάκαμψη που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Σόιμπλε σημειώνει παράλληλα ότι έχει ζητήσει από τους θεσμούς να αποφανθούν εάν οι εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Η διευκρίνιση είναι απαραίτητη ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Από την πλευρά της Αθήνας, κύκλοι του υπουργείου οικονομικών επισημαίνουν πως «προφανώς όλα τα θέματα / μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης».

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει στους Ευρωπαίους εταίρους στον κύκλο επαφών που θα έχει αύριο και μεθαύριο σε Βρυξέλλες και Βερολίνο την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Η «πολιτική λύση» που η Αθήνα διεκδικεί έχει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό το περιεχόμενο. Ο κ. Τσίπρας θα διερευνήσει τις προθέσεις των εταίρων όσον αφορά μια τέτοια εξέλιξη και κατά πόσον είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν το ελληνικό αίτημα. Εναλλακτικά, η Αθήνα θα ζητήσει την παράταση του καθεστώτος συμμετοχής του Ταμείου σε ρόλο τεχνικού συμβούλου στο πρόγραμμα, κάτι που, ωστόσο, θεωρείται ότι δεν θα μειώσει την πίεση που το ΔΝΤ ασκεί, καθώς και με αυτή την ιδιότητα θα συνεχίσει να διατηρεί ισχυρό εποπτικό ρόλο, όσον αφορά την υλοποίηση των προβλέψεων του μνημονίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή