Το εκλεκτό αγουρέλαιο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έντονο πράσινο χρώμα του, η πικάντικη και ευχάριστα πικρή γεύση του και το πλήθος των ποιοτικών χαρακτηριστικών του το καθιστούν ιδανική επιλογή για το γιορτινό και όχι μόνο τραπέζι. Ο λόγος για το αγουρέλαιο που αξίζει να το γνωρίσουμε.

Μπήκαμε στον Δεκέμβρη, είμαστε μιαν ανάσα πριν από τις γιορτές και στην αγορά έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους τα φετινά αγουρέλαια. Τι ξέρουμε όμως γι’ αυτό το εκλεκτό λάδι;

Το αγουρέλαιο ανήκει στην κατηγορία των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων. Η διαφορά του από τα υπόλοιπα είναι ότι αποτελεί το «πρώτο» λάδι που παράγεται. Το λάδι που βγαίνει από τον άγουρο ελαιόκαρπο, τον πράσινο, ήτοι αυτόν που δεν έχει προλάβει ακόμα να ωριμάσει. Οι πιο φρέσκιες και γερές ελιές, αγουροπράσινες, συλλέγονται, χωρίς να χτυπηθούν για να πέσουν από το δέντρο, γύρω στα μέσα Οκτώβρη.

Το περιορισμένο διάστημα συλλογής των ελιών και οι μικρές ποσότητες παραγωγής είναι και ο λόγος που το αγουρέλαιο κυκλοφορεί σε περιορισμένες ποσότητες στην αγορά. Οπως και τα υπόλοιπα συσκευασμένα ελαιόλαδα, έχει κι αυτό ημερομηνία λήξης και μάλιστα πιο σύντομη.

Διατροφικά, το αγουρέλαιο έχει μεγάλη βιολογική αξία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και περιέχει όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου, μέταλλα και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα από διάφορες «επιθέσεις».

Γι’ αυτό, το αγουρέλαιο θεωρείται από επιστήμονες και γευσιγνώστες, σεφ και γαστρονόμους, το καλύτερο λάδι. Υπάρχει, όμως, κι ένας άλλος λόγος. Η έντονη και χαρακτηριστική γεύση του, ελαφρώς πικρή, κάπως δριμεία, πλούσια και φρουτώδης, με ζωηρό άρωμα και επίγευση που μένει στο στόμα.

Στην κουζίνα τώρα, το αγουρέλαιο είναι ιδανικό για ωμή χρήση.

Αναβαθμίζει μοναδικά τις πάσης φύσεως σαλάτες, ήτοι ωμά, βραστά ή και ψητά λαχανικά, λιτές σάλτσες, χειμωνιάτικα λαδερά και όσπρια αφού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, πέστο μυρωδικών – για πιο πικάντικο αποτέλεσμα, ψητά κρεατικά, πουλερικά και ψάρια, ζυμαρικά, ριζότι και πιλάφια, πάντα ωμό από πάνω.  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή