Ερχονται περικοπές για 250.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Ερχονται περικοπές για 250.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και η εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος με τους επικεφαλής των δανειστών.

Κατά πληροφορίες, οι αναγκαίες εγκύκλιοι αναμένεται να εκδοθούν τις επόμενες ημέρες, όπως και οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή των νομοθετημάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η περικοπές στο σύνολο των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που έχουν απομείνει.

Η υπουργική απόφαση που βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης, δεν προβλέπει αλλαγή στον αριθμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, ωστόσο μείωση θα υπάρξει στα ποσά που θα καταβληθούν. Συγκεκριμένα, προβλέπεται περικοπή άνω των 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016, κάτι που πρακτικά σημαίνει περικοπές ΕΚΑΣ έως και 50% στους 250.000 δικαιούχους του επιδόματος. Η μείωση θα φανεί με τις συντάξεις Ιανουαρίου που θα καταβληθούν στις 20 με 22 Δεκεμβρίου.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέμα της έκτακτης παροχής προς του συνταξιούχους και δεν ζητήθηκαν στοιχεία για το κόστος της εξαγγελίας και τους δικαιούχους. Ακόμη δεν τέθηκαν επί τάπητος και ζητήματα για τα οποία πιέζει συνήθως στο ΔΝΤ, όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον επόμενο χρόνο μετατίθεται η εγκύκλιος για τον επανϋπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων καθώς αργεί ακόμα από την Εθνική Στατιστική Αρχή η έκδοση του αναγκαίου μαθηματικού τύπου βάση του οποίου θα υπολογίζεται το μέσο εισόδημα από το 2002 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή