Πρόταση αθώωσης των κατηγορουμένων για Μονή Βατοπεδίου

Πρόταση αθώωσης των κατηγορουμένων για Μονή Βατοπεδίου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δίκη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου με την εισαγγελέα της έδρας να προτείνει, χθες, την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε από την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία η διάπραξη παράνομων πράξεων.

Η εισαγγελική λειτουργός Βασιλική Κρίνα κατά την αγόρευσή της αναφέρθηκε λεπτομερώς στα στοιχεία της πολύκροτης υπόθεσης, που είχε λάβει διαστάσεις πολιτικού σκανδάλου και είχε απασχολήσει και τη Βουλή, καταλήγοντας σε πρόταση αθώωσης όλων, πρόταση που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους παρισταμένους στη δικαστική αίθουσα.

Το συμπέρασμα της εισαγγελικής λειτουργού ήταν πως δεν στοιχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις που είχαν αποδοθεί στους κατηγορουμένους, οι οποίοι δικάζονται επί μήνες για τα αδικήματα της απιστίας, της απάτης, ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και της ψευδορκίας.

Το βασικό στοιχείο της εισαγγελικής αγόρευσης ήταν πως δεν αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του Βατοπεδίου είχαν δόλο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, πως είχαν την πεποίθηση –ειδικώς– οι δικαζόμενοι κρατικοί λειτουργοί ότι εκτελούσαν σύννομες πράξεις, οι οποίες ελήφθησαν στο πλαίσιο ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων.

Σχετικά με την κατηγορία που αντιμετωπίζουν, τόσο ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ όσο και ο μοναχός Αρσένιος ως ηθικοί αυτουργοί των πράξεων των κρατικών αξιωματούχων (κυρίως στελεχών, τότε, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου), η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι δεν προέκυψε πως έπεισαν κάποιους να παρανομήσουν, ούτε προσωπικό για αυτούς όφελος.

«Πίστευαν, και πιστεύουν», υποστήριξε η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο, «ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η λίμνη Βιστωνίδα ανήκουν στη Μονή», για να προσθέσει ότι «αποδείχθηκε πως δεν επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε ότι είχαν οι μοναχοί τη δυνατότητα επιλογής ακινήτων του Δημοσίου τα οποία τους προσφέρθηκαν για τις ανταλλαγές».

«Πώς μπορείτε», ανέφερε η εισαγγελέας, απευθυνόμενη στο δικαστήριο, «να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για τους οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, πιέστηκαν να συμβάλουν στη μείωση της περιουσίας του Δημοσίου, χωρίς να προκύψει για κανέναν από αυτούς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο».

Σχετικά με το κομβικής σημασίας θέμα πάνω στο οποίο «πάτησε» όλη η υπόθεση, αν δηλαδή η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις της ανήκουν στη Μονή Βατοπεδίου ή στο Δημόσιο, η εισαγγελέας τόνισε ότι αυτό θα το λύσουν τα πολιτικά δικαστήρια, όπου η υπόθεση για το ιδιοκτησιακό εκκρεμεί, και δεν αποτελεί αντικείμενο μιας ποινικής δίκης.

Σημειωτέον ότι ανά την επικράτεια ήδη πολλά δικαστήρια έχουν εκδώσει αποφάσεις θετικές για τη Μονή Βατοπεδίου σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης, δεχόμενα τους τίτλους που έχει η Μονή από τους βυζαντινούς χρόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή