Aναβάλλεται μέχρι νεωτέρας ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις

Aναβάλλεται μέχρι νεωτέρας ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μακρινό μέλλον «έδειξε» η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, ως πιθανή περίοδο επανεξέτασης της προοπτικής να υλοποιηθεί η προ μηνών πρωθυπουργική εξαγγελία για τη δημιουργία «ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού» για τις επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλ.Τσίπρας μιλώντας στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκη είχε προσωρήσει σε αυτή την εξαγγελία που αφοούσε στην δημιουργία ενός τέτοιου λογαρισσμού, από τον οποίο θα πληρώνονταν μισθοδοσία, προμηθευτές, εισφορές, χωρίς σε αυτόν να μπορεί να παρέμβει το Δημόσιο «τραβώντας» κεφάλαια για προηγούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές της επιχείρησης. Σήμερα στη βουλή επανέφερε το θέμα εκ νέου ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Β.Κεγκέρογλου, στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, τονίζοντας ότι είναι άμεση η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός τέτοιου λογαριασμού. «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει καμία εξέλιξη» σημείωσε ο ερωτών βουλευτής, παρά το γεγονός –όπως υπενθύμισε- ότι υπήρξαν κυβερνητικές δεσμεύσεις στο πρόσφατο παρελθόν (από τον πρώην υπουργό Τρ. Αλεξιάδη). Και πρόσθεσε ότι το κόμμα του κατέθεσε σχετική τροπολογία ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

«Πραγματικά ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός είναι ένα εργαλείο στα χέρια των επιχειρηματιών. Όμως, αυτήν τη στιγμή θεωρούμε ότι με τα εργαλεία που έχουμε, θα μπορέσουμε -τουλάχιστον εν μέρει- να λύσουμε ζητήματα κατάσχεσης εισοδημάτων των επαγγελματιών», σχολίασε η κυρία Παπανάτσιου. Και συνέχισε: «Για τη μερίδα των επιχειρηματιών, που έχουν επιχειρήσεις -και γι’ αυτόν τον λόγο δεν φέρνουμε ακόμη κάτι σε σχέση με τον ακατάσχετο λογαριασμό- υπάρχει το νομοθέτημα, που έρχεται σε λίγες μέρες, του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου σε αυτό πλέον θα μπορεί ο επιχειρηματίας να βρει κάποιον τρόπο να λύσει τις διαφορές του, ούτως ώστε να μην προκύπτουν οφειλές προς το δημόσιο που θα χρειάζεται να προχωρήσει στον ακατάσχετο λογαριασμό. Θεωρούμε ότι μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα δούμε πώς θα προχωρήσει, τι θα συμπεριλαμβάνει και θα επανέλθουμε αργότερα, ίσως».

Σημειώνεται, σε κάθε περίπτωση, πως σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πολύ νωρίς – ήδη από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι Θεσμοί σε τότε κύκλο διαπραγματεύσεων, είχαν θέσει τέλος στα όποια κυβερνητικά σχέδια για την δημιουργία ενός τέτοιου λογαριασμού. Σύμφωνα με εκείνες τις πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις είχε αντιθέτως υπάρξει συμφωνία μεταξύ άλλων για τα λεγόμενα «αδήλωτα εισοδήματα». Οπως είναι γνωστό, σχετικό νομοσχέδιο με τα αδήλωτα εισοδήματα κατατέθηκε πρόσφατα και συζητείται ήδη από σήμερα στην Ολομέλεια, με στόχο να ψηφιστεί την Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή