Τσίπρας προς Μέρκελ: Κίνδυνος για την αξιολόγηση η καθυστέρηση της απόφασης για το ΔΝΤ

Τσίπρας προς Μέρκελ: Κίνδυνος για την αξιολόγηση η καθυστέρηση της απόφασης για το ΔΝΤ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δεύτερη αξιολόγηση και το ζήτημα του ΔΝΤ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Οπως τονίζεται, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Οσον αφορά το θέμα του ΔΝΤ, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά στη διαπραγμάτευση, καθώς και για την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλά, επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στη συνάντηση συζητήθηκε το γεγονός ότι βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό. Ειδικότερα για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

Τέλος, όσον αφορά το Κυπριακό, οι πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή