Χίος: Αναστάτωση στο hot spot της Σούδας μετά από αναφορές για μαζικές επιστροφές στην Τουρκία

Χίος: Αναστάτωση στο hot spot της Σούδας μετά από αναφορές για μαζικές επιστροφές στην Τουρκία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο καθώς έχουν κυκλοφορήσει φήμες για μαζικές επιστροφές στην Τουρκία.

Παράλληλα οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό είναι πολυ δύσκολες καθώς εδώ και μερικές ημέρες έχει κοπεί το ηλεκτρικό  ρεύμα οπότε δεν υπάρχει θέρμανση σε θερμοκρασίες κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ από χθες δεν υπάρχει και νερό. Οι μετανάστες και πρόσφυγες ζητούν επίμονα να βελτιωθούν οι συνθήκες καθώς στον καταυλισμό υπάρχουν πολλά παιδιά.

Παράλληλα ενώ οι ροές τις τελευταίες ημέρες ήταν μηδενικές στα νησιά του Αιγαίου από χθες έφτασαν πάνω από 150 άτομα στη Λέσβο. 

Την ίδια ώρα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προτιμά να παραμείνει ο κόσμος στα νησιά έστω και αν οι συνθήκες είναι δύσκολες, κρίνοντας ότι αυτό θα αποτρέψει την αύξηση των ροών. «Στην πράξη έχει φανεί ότι η συγκεκριμένη πρακτική αποδίδει (σ.σ. οι ροές έχουν περιοριστεί), αλλά βέβαια δεν ταιριάζει με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζουν.

Στις κλειστές δομές σχεδιάζεται να μεταφερθούν οι παραβατικοί πρόσφυγες και μετανάστες, έτσι ώστε να περιοριστούν οι κλοπές στους οικισμούς των νησιών αλλά και τα επεισόδια εντός των καταυλισμών. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά, ο εγκλωβισμός και η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νησιά έχουν προκαλέσει την οργάνωση αντίπαλων ομάδων μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, με αποτέλεσμα πολύ εύκολα να ξεσπούν καβγάδες που καταλήγουν σε εκτεταμένα επεισόδια και καταστροφές.

Επίσης, στα κλειστά κέντρα μπορούν να μεταφερθούν όσοι έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου και από την Υπηρεσία Ασύλου κρίνονται ως ύποπτοι φυγής στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εξέταση του αιτήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή