Εν ψυχρώ εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη

Εν ψυχρώ εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν για το Συριακό επεβίωσε λόγω της χθεσινής δολοφονικής επίθεσης με θύμα τον Ρώσο πρέσβη στην Αγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, και δράστη τζιχαντιστή Τούρκο αστυνομικό, στο διπλωματικό προάστιο της τουρκικής πρωτεύουσας. Λίγα λεπτά μετά την τραγική δολοφονία, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ενημέρωσε προσωπικά τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η προγραμματισμένη για σήμερα τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν στη Μόσχα θα διεξαχθεί κανονικά.

Ο αστυνομικός, που κατονομάστηκε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, πλησίασε από πίσω τον πρέσβη ενώ εκείνος μιλούσε στα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα τις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Ο 22χρονος φώναξε «Αλλάχ ακμπάρ» προτού πυροβολήσει τον πρέσβη στην πλάτη και απαγγείλει στίχους από το Κοράνι, που, σύμφωνα με Τούρκους δημοσιογράφους, παραπέμπουν στην οργάνωση Αλ Νούσρα («Υπακούουμε τη διαταγή της τζιχάντ», το σύνθημα της συριακής οργάνωσης που ηττήθηκε στο Χαλέπι). «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι, μην ξεχνάτε τη Συρία. Οποιος συμμετέχει θα πληρώσει», φώναξε εν συνεχεία ο δράστης στα τουρκικά. «Οσο τα κράτη μας δεν είναι ασφαλή, δεν θα είστε ούτε κι εσείς».

Τρεις παριστάμενοι τραυματίστηκαν ελαφρά, μεταξύ αυτών και ο ομογενής Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης. Ενώ το κοινό έφευγε πανικόβλητο, ξεκίνησε επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας που κατέληξε στον θάνατο του δράστη.

«Σήμερα τραυματίστηκε και υπέκυψε σε μια επίθεση στην Αγκυρα ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία, Αντρέι Γκενάντιεβιτς Καρλόφ», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα. «Θεωρούμε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε, ανακοινώνοντας ότι η Μόσχα θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «ώστε οι τρομοκράτες να καταλάβουν ότι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι».

Το συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατήγγειλε «σοβαρό σφάλμα των τουρκικών αστυνομικών αρχών». Η επίθεση συνέβη στο φρουρούμενο διπλωματικό προάστιο Τζανκάγια, σε ελάχιστη απόσταση από την πρεσβεία των ΗΠΑ, και ο Αλτιντάς μπήκε στον χώρο δείχνοντας το σήμα του αστυνομικού. Οπως δήλωσε χθες το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, ο 22χρονος υπηρετούσε τα τελευταία δύο χρόνια στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της Αγκυρας.

Τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία του 62χρονου πρέσβη δεν υπήρξε κάποια ένδειξη όξυνσης στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, όπως είχε συμβεί μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αντιαεροπορικά στα τέλη του 2014. Αντιθέτως, ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει νέος γύρος ψυχρότητας στις σχέσεις της Μόσχας με την Αγκυρα, όσο κι αν το επιθυμούν οι στρατηγικοί αντίπαλοί μας στην Αγκυρα και στη Δύση». Ο δε σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Μπουρχάν Κουζού, εκτίμησε πως πίσω από τη δολοφονία βρίσκονται οι ξένες μυστικές υπηρεσίες. Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Αγκυρας είχε δηλώσει ότι για την επίθεση «ευθύνονται οι ίδιοι κύκλοι που ευθύνονταν για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους», υπονοώντας το δίκτυο του ιεροκήρυκα Γκιουλέν.

«Δεν είναι καλά σημάδια αυτά», σχολίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, πληροφορούμενος τη δολοφονική επίθεση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το προσφυγικό, στη Θεσσαλονίκη. «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει όαση ασφάλειας», σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις μελλοντικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τόξο αστάθειας, από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή