Μία εβδομάδα στην πηγή της τεχνολογίας

Μία εβδομάδα στην πηγή της τεχνολογίας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι συνδέει την ομάδα φοιτητών Βιολογίας BAT με τους Co.Mv.o.S (όπου συνεργάζονται φοιτητές από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) και τους Unique Minds; Πίσω από τις παραπάνω ομάδες, που εργάζονται για την αναβάθμηση της φοιτητικής και μαθητικής ζωής στην Ελλάδα, βρίσκονται νέοι που συμμετείχαν στο Educational Trip του Corallia στις ΗΠΑ. Το εκπαιδευτικό ταξίδι, που ύστερα από επτά συναπτά έτη έχει γίνει πλέον θεσμός, καλεί τους ενδιαφερομένους να στείλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2017. Το educational trip, που θα πραγματοποιηθεί από το Corallia σε συνεργασία με τους συλλόγους Ελλήνων φοιτητών σε αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, έχει προγραμματιστεί για 1-9 Απριλίου 2017. Οι 24 τυχεροί, φοιτητές ελληνικών και κυπριακών δημόσιων πανεπιστημίων σε πολυτεχνικές, οικονομικές και σχολές θετικών επιστημών, θα επισκεφθούν τα πανεπιστήμια Standford, UC Berkeley, MIT, Georgia Tech, UC San Diego και φέτος για πρώτη φορά το Princeton. Ταυτόχρονα, θα επισκεφθούν τεχνολογικές εταιρείες αιχμής, όπως την Google και το Facebook, ερευνητικά κέντρα στο Σαν Φρανσίσκο, τη Βοστώνη, την Ατλάντα, το Σαν Ντιέγκο και το Νιου Τζέρσεϊ. Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, θα βιώσουν για λίγο τη φοιτητική ζωή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η μοναδική αυτή εμπειρία μετουσιώνεται πολλάκις σε δράση. Οι περίπου εκατό νέοι που έχουν πάρει το «βάπτισμα του πυρός» στη διάρκεια αυτών των ταξιδιών είναι συχνά πρωτεργάτες σημαντικών δραστηριοτήτων, όπως το Patras Game Expo και το Team Fair AUTH.

Για δέκα ημέρες, την περασμένη άνοιξη, ο 21χρονος Παύλος Συμεντής, φοιτητής στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στο ΟΠΑ, φιλοξενήθηκε από Ελληνίδα φοιτήτρια στο ΜΙΤ. Εκεί είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς την καθημερινότητα της φοιτητικής κοινότητας. «Πρόκειται για έναν απαιτητικό τρόπο ζωής, με πολύ διάβασμα και στρες», σημειώνει ο νεαρός φοιτητής στην «Κ», «οι προκλήσεις, όμως, και οι ευκαιρίες για όσους μπορούν να αντεπεξέλθουν είναι άπειρες». Ο Παύλος διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν τα αξιοκρατικά κριτήρια που εφαρμόζονται στις σπουδές και στην εργασία. «Οντας στο ΜΙΤ είδα από κοντά τις τεχνολογικές πατέντες που έπειτα από 10 ή 20 χρόνια θα βρίσκονται στα ράφια μας», προσθέτει, «όπως το “έξυπνο ρούχο”, που θα διαγιγνώσκει τις ανάγκες του οργανισμού μας, αν, π.χ., κρυώνουμε ή ζεσταινόμαστε, και θα τις ικανοποιεί αμέσως». Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ ο Παύλος, μαζί με τη συνομήλικη συνταξιδιώτισσά του Διάνα Βουτυράκου, φοιτήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών στο ΕΜΠ, αναρωτιόταν γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι τόσο υποτιμημένα. «Καταλήξαμε, λοιπόν, πως ένας εκ των παραγόντων είναι ότι μια κρίσιμη μάζα των φοιτητών δεν έχει επιλέξει συνειδητά τις συγκεκριμένες σπουδές», επισημαίνει ο Παύλος, «έχουν βρεθεί λίγο-πολύ τυχαία ή πιεστικά σε κάποιο τμήμα, όπου δεν φοιτούν με θέρμη». Αλλοτε συμπληρώνουν το μηχανογραφικό χωρίς να γνωρίζουν το πραγματικό γνωστικό αντικείμενο κάθε σχολής, άλλοτε επιλέγουν μια επαγγελματική κατεύθυνση βάσει των επιθυμιών των γονέων τους. «Εγώ αρχικά είχα περάσει στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών, αλλά συν τω χρόνω συνειδητοποίησα ότι με ενδιέφερε το μάρκετινγκ».

Ο Παύλος κλήθηκε να δώσει εκ νέου Πανελλήνιες για να σπουδάσει αυτό που ήθελε. «Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν θα συνέβαινε ποτέ στην Αμερική, όπου το σύστημα διαφέρει εντελώς, οι φοιτητές επιλέγουν στο πρώτο έτος μαθήματα κατά βούληση και ο τίτλος του τελικού πτυχίου διαμορφώνεται ανάλογα». Προκειμένου οι μελλοντικές γενιές να μην αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα, ο Παύλος και η Διάνα ίδρυσαν τη ΜΚΟ Unique Minds, που θα προσφέρει στους μαθητές του λυκείου ζωντανά και διαδικτυακά πληροφορίες για όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα. Αλλωστε, ήδη τον περασμένο Ιούνιο η Διάνα διοργάνωσε με πρωτοφανή επιτυχία ενημερωτική εκδήλωση στο Πολυτεχνείο, όπου οι φοιτητές κατατόπιζαν τους μαθητές. Χίλιοι πεντακόσιοι μαθητές εκδήλωσαν ενδιαφέρον να την παρακολουθήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή