One Sweet Day. Όταν η σοκολάτα, προσγειώθηκε στην Ολύμπου

One Sweet Day. Όταν η σοκολάτα, προσγειώθηκε στην Ολύμπου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ολύμπου, έναν όμορφο δρόμο με δέντρα, λίγο πριν φτάσει κανείς στο ύψος του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, βρίσκει το μοναδικό chocolate bar της Θεσσαλονίκης. Το One Sweet Day είναι προσβάσιμο με τα πόδια, από τη Βενιζέλου ή την Αρχαία Αγορά και έχει πολύ, πολύ ενδιαφέρον.

Η ατμόσφαιρά του είναι κινηματογραφική και φωτογραφική. Καθισμένη στις βιεννέζικες πολυθρόνες του … σαλονιού, συζητώ με τον ιδιοκτήτη του, Γιώργο Ζαρζώνη, και προσπαθώ να καταλάβω, τι ήταν αυτό που έκανε τον γνωστό φωτογράφο της πόλης (με λευκώματα που εκδίδει ο ίδιος και που βρίσκουμε και στο μαγαζί) και ταξιδιώτη του κόσμου, να το «γύρισει» σε chocolatier. Τον ρωτώ και πού βρήκε τον εξοπλισμό, για το διάκοσμο: μία σειρά από παλιές, μαύρες «χελώνες» της ΔΕΗ (από αποθήκες της, απαντά), μία παλιά κινηματογραφική μηχανή στον επάνω όροφο, αλλά και το όμορφο πράσινο επιπλάκι στην είσοδο. «Το έφερα από το Παρίσι», μου είπε. «Είναι αυθεντικό έπιπλο του 1913, όπου αποθηκεύουν τα βότανα και το τσάι». Ούτε το μεσαιωνικού τύπου τραπέζι του κάτω χώρου, περνάει απαρατήρητο. Καθισμένος στις σκαλιστές καρέκλες που το συνοδεύουν περιμένεις να πιει σοκολάτα μαζί σου, κάποια βασίλισσα της εποχής. Προσεχώς, όπως με ενημερώνει, θα δημιουργηθεί και ντεκόρ φωτογραφικού στούντιο, όπου θα βγάζει κανείς τις δικές του φωτογραφίες.

One Sweet Day. Όταν η σοκολάτα, προσγειώθηκε στην Ολύμπου-1

Μέσα στο μαγαζί, έχει σοκολάτες παντού. Στον πάγκο, στα ράφια, στις βιτρίνες. Και όχι οποιεσδήποτε, αλλά σοκολάτες που έχει εμπνευστεί και φτιάχνει ο ίδιος ο φωτογράφος ιδιοκτήτης. Κάθε γεύση, είναι αποτέλεσμα ενός ταξιδιού του, κάθε περιτύλιγμα, είναι φιλοτεχνημένο από τον ίδιο, με μοναδικές vintage φωτογραφίες, από την προσωπική του συλλογή.  Βρίσκουμε, μέχρι στιγμής, 12 γεύσεις στις μπάρες σοκολάτας, ενώ τώρα ετοιμάζει ειδικές γεύσεις και στα ροφήματα (όπως αυτή με κρασί και κανέλα), για τους μήνες του χειμώνα, και τρεις καινούριες μπάρες των 150 γραμμαρίων σε συσκευασία με χρυσοτυπία: γεύση καραμέλα – αλάτι για λευκό κρασί και γεύσεις με πιπέρια για κόκκινο κρασί και αλκοολούχα ποτά (εκτός από εδώ, θα τις βρίσκουμε και σε κάβες της πόλης).

One Sweet Day. Όταν η σοκολάτα, προσγειώθηκε στην Ολύμπου-2

Με τράταρε μία άγρια black (μαύρη) σοκολάτα, με 80% κακάο και βιολογική ζάχαρη από άνθος καρύδας, αλλά και μία «Μάγια», με πέντε διαφορετικά μπαχαρικά (η κανέλα και τα πιπέρια εμφανέστατα), εξαιρετική και ό,τι έπρεπε για το κρύο. Τα ονόματα κάθε σοκολάτας του, μου είπε, έχουν να κάνουν με τις περιοχές απ’ όπου προέρχεται η επίγευσή τους. Έτσι, θα βρούμε την «Πίνδο» (με το τοπικό μανιτάρι «χρυσή τρομπέτα»), την «Άρωμα Σμύρνης» (με πέντε γλυκά μπαχάρια), τη «Greco» (με δενδρολίβανο και μαστίχα), κλπ., αλλά και σοκολάτες ειδικές για διατροφή, vegan, με σόγια, καθώς και τα δικά του σοκολατογλυκά, όπως το καταϊφι με σοκολάτα μαύρη και γάλακτος, κρέμα τυριών μασκαρπόνε και καρύδια στην κορυφή, πασπαλισμένο με τριμμένη λευκή σοκολάτα (προορίζεται για δύο άτομα) και τα διαφόρων ειδών τρουφάκια και σοκολατάκια του.

Οι μπάρες σοκολάτας, κοστίζουν από 1,5 μέχρι 3 ευρώ (ανάλογα με τα γραμμάρια). Τα ροφήματα, είναι στα 3,5 τα απλά και στα 4,5 τα «εκλεκτά» (με μίξεις μπαχαρικών). Και τα γλυκά, από 2 μέχρι 3,5 ευρώ. Υπάρχουν και ποτά, στα 5,5 ευρώ. Ουίσκι ή κονιάκ με κακάο, που φτιάχνει ο ίδιος. Απολαύστε…

One Sweet Day,

Ολύμπου 57, Θεσσαλονίκη,

Τηλ. 2310-251.010. Ανοιχτά: Δ.- Πα. 16.00 – 00.00, Σ.- Κ. 12.00 – 0

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή