Ορόσημο το EWG της 12ης Ιανουαρίου για βραχυπρόθεσμα μέτρα για χρέος και αξιολόγηση

Ορόσημο το EWG της 12ης Ιανουαρίου για βραχυπρόθεσμα μέτρα για χρέος και αξιολόγηση

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτου, που λύνει τις διαφορές με τους δανειστές για το θέμα των παροχών της κυβέρνησης, το επόμενο ορόσημο είναι πλέον η 12η Ιανουαρίου 2017. Τότε συνεδριάζει το Euroworking Group (EWG) το οποίο και επισήμως θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία έως τώρα είχαν «παγώσει» εξαιτίας των παροχών που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Μπορεί το θέμα ουσιαστικά να έκλεισε με την επιστολή που απέστειλε ο υπουργός λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά τυπικά θα πρέπει να περιμένει η Αθήνα έως τις 12 Ιανουαρίου για να θεωρηθεί λήξαν το ζήτημα. Στο EWG θα εξεταστεί επίσης και η πορεία της αξιολόγησης. Τις επόμενες 10-15 ημέρες δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν διαμηνύσει πως θα απουσιάζουν λόγω εορτών. Κάποια ανταλλαγή στοιχείων σε τεχνικό επίπεδο και σε επιμέρους ζητήματα θα υπάρξει, αλλά ουσιαστική διαπραγμάτευση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο δεν αναμένεται.

Εκτός απροόπτου, στις 12 Ιανουαρίου θα αποφασιστεί και το εάν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα για να προχωρήσει η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση θα ήθελε έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα, αλλά κάτι τέτοιο κρίνεται ως ιδιαιτέρως δύσκολο για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Οι δανειστές περιμένουν να δουν την στάση που θα τηρήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Ντ. Τράμπ, για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα. Κι αυτό, επισήμως, αναμένεται να γίνει γνωστό μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή