Φορολογικές υποχρεώσεις 1 δισ. ευρώ πληρώθηκαν μέσω πιστωτικής κάρτας

Φορολογικές υποχρεώσεις 1 δισ. ευρώ πληρώθηκαν μέσω πιστωτικής κάρτας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρους πάσης φύσεως, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ, έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι μέσω πιστωτικών καρτών, επιλογή που αποτυπώνει την ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία των πολιτών να ανταποκριθούν στις εξαιρετικά υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις.

Ενα μεγάλο πλεονέκτημα της αποπληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων μέσω πιστωτικής κάρτας είναι ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να «σπάσουν» την οφειλή σε μέχρι και 12 άτοκες δόσεις. Ετσι μέσω πιστωτικών καρτών πολλοί πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φυσικά φόρο εισοδήματος. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η χρήση πιστωτικών καρτών επιλέγεται από ολοένα και περισσότερους πολίτες καθώς προσφέρουν το πλεονέκτημα της μετάθεσης της πληρωμής κατά περίπου έναν μήνα (το διάστημα που μεσολαβεί από τη χρέωση μέχρι την πληρωμή του λογαριασμού) και επιπλέον, εφόσον το επιλέξει ο κάτοχος της κάρτας, μπορεί να πληρώσει την οφειλή σε πολλές άτοκες δόσεις. Σημειώνεται, πάντως, ότι σε περίπτωση μερικής αποπληρωμής της οφειλής της πιστωτικής κάρτας τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται είναι τα υψηλότερα της αγοράς, προσεγγίζοντας το 20%.

Ετσι, σημαντικό μέρος των φορολογικών εσόδων του κράτους στην πραγματικότητα εξακολουθεί να αποτελεί οφειλές των πολιτών, απλώς έχει μεταφερθεί από το Δημόσιο στις τράπεζες, και θα εξακολουθεί να βαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς επί πολλούς μήνες. Επιπρόσθετα, η ρευστότητα που έχει διοχετευθεί για την αποπληρωμή φόρων αφαιρείται από την ούτως ή άλλως περιορισμένη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος περιορίζοντας περαιτέρω τις δυνατότητες χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και ειδικά των επιχειρήσεων. Επιπλέον, το Δημόσιο έχει απορροφήσει επιπλέον ρευστότητα 15 δισ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και ειδικά υγιών επιχειρήσεων και νέων επενδυτικών σχεδίων αποτελεί προτεραιότητα για τις τράπεζες προκειμένου το 2017 να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, έπειτα από 6 χρόνια βίαιης συρρίκνωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, αν το οικονομικό περιβάλλον είναι θετικό τη νέα χρονιά και δεν έχουμε νέες περιπέτειες, τότε το 2017 θα επιστρέψουμε σε θετική πιστωτική επέκταση με ρυθμό περίπου +2%. Για περισσότερους από 70 μήνες οι καθαρές ροές νέας χρηματοδότησης είναι αρνητικές, δηλαδή τα δάνεια που αποπληρώνονται είναι κατά πολύ υψηλότερα των χορηγήσεων νέων δανείων. Ετσι τα υπόλοιπα δανείων από 257,47 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του 2010, έχουν συρρικνωθεί στα 198 δισ. ευρώ σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή