Τα Λέοπαρντ, οι πληρωμές και τα αντισταθμιστικά

Τα Λέοπαρντ, οι πληρωμές και τα αντισταθμιστικά

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«…Eχουμε εισπράξει 26 εκατ. ευρώ για τα Λέοπαρντ – 2 από το 1998 μέχρι σήμερα, χωρίς να έχουμε πάρει χρήματα εκτός Ελλάδος. Εχουν φορολογηθεί όλα…» λέει στην «Κ» ο αντιπρόσωπος της Krauss Maffei Wegmann, Θωμάς Λιακουνάκος, απαντώντας στο ερώτημα πόσα χρήματα εισέπραξε η εταιρεία του, Axon, από την περίφημη σύμβαση για τα 170 άρματα μάχης τύπου «Λέοπαρντ – 2». Το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 1,47% της σύμβασης την ώρα π.χ. που ο κ. Π. Ευσταθίου, αντιπρόσωπος της Atlas στην άλλη επίμαχη σύμβαση για τα ηλεκτρονικά και τον οπλισμό των υποβρυχίων, εισέπραξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, το 15% της σύμβασης, δηλαδή περίπου δέκα φορές περισσότερα από ό,τι ο εκπρόσωπος της Axon.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές-γνώστες του αντικειμένου, επισημαίνουν ότι η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι ο κ. Ευσταθίου έχει λάβει το σύνολο των χρημάτων στο εξωτερικό με εξαίρεση επτά εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν σε τράπεζα στην Ελλάδα, αλλά και από το γεγονός ότι ο κ. Λιακουνάκος τιμολογούσε στην άλλη του εταιρεία, τη ΣΟΝΑΚ, τις συμβάσεις των αντισταθμιστικών. Πάντως, πηγές της Krauss Maffei Wegmann, ανέφεραν ανεπίσημα ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη των αρμάτων είχαν κοστολογηθεί στο 5% του συνολικού ύψους της σύμβασης και το κόστος είχε ενσωματωθεί σε αυτήν.

Αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο συμβάσεων, καθώς τα αντισταθμιστικά προγράμματα των υποβρυχίων… έπεσαν, στην πλειονότητά τους, «στο νερό», σε αντίθεση με αρκετά από τα αντισταθμιστικά προγράμματα των αρμάτων μάχης που υλοποιήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο «κύκλος προσευχής» (η ομάδα των ανθρώπων που είχε αναλάβει την προώθηση της σύμβασης στην Ελλάδα) που είχε δραστηριοποιηθεί για τη σύμβαση των υποβρυχίων ενεργοποιήθηκε και για τη σύμβαση των αρμάτων μάχης «Λέοπαρντ-2», καθώς ο κόμης Πίκλερ γνώριζε τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο της Krauss Maffei Wegmann.

Η σχέση αυτή έφερε στο προσκήνιο την εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων Evanston, που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα εισέπραττε την αμοιβή των 60 εκατ. δολαρίων μόνο στην περίπτωση που παρουσίαζε συγκεκριμένο έργο σχετικά με τη συμπαραγωγή του άρματος. Πηγές, πάντως, της Krauss Maffei ανέφεραν ότι η σχέση με τον κ. Λιακουνάκο ήταν μακροχρόνια, από την εποχή της σύμβασης Leo -1 (1981) και οι δύο εταιρείες, η Evanston με την IBOS, που παραλίγο να αντιδικήσουν για τα αντισταθμιστικά και τη συμπαραγωγή σε επίπεδο διαιτησίας, εξέφραζαν άλλη «προσέγγιση» στους όρους της συμπαραγωγής.

Η «Κ» αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι ενόψει της διαιτησίας η γερμανική εταιρεία είχε εμβάσει 145.000 σε μια λιβεριανή εταιρεία του κ. Λιακουνάκου. Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι τα χρήματα αφορούσαν τη σύμβαση για τα Λέοπαρντ-1. Το ποσό όμως ταυτίζεται απόλυτα με εκείνο που έπρεπε να κατατεθεί για τη διαδικασία της διαιτησίας.

Απαντώντας σε ένα ακόμα ερώτημα της «Κ», ο κ. Λιακουνάκος είπε ότι δεν ξέρει «πού είναι το γραφείο του κ. Αντ. Κάντα» απορρίπτοντας την εκδοχή του ότι του άφησε μία τσάντα με χρήματα στον καναπέ του γραφείου. Είναι η πρώτη φορά στα 40 χρόνια στη θητεία του στην αγορά των εξοπλισμών που κατηγορείται ευθέως από κάποιον ότι έκανε παράνομες πληρωμές. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του δίνουν μεγάλη σημασία, επειδή χρόνια αντιπροσωπεύουν αμερικανικές εταιρείες, με την πιστοποίηση ότι τηρούν τη νομιμότητα στις συναλλαγές έχοντας ενταχθεί στο σύστημα Trace.

Οι δύο υποθέσεις θα έχουν πάντως σημαντικές συνέπειες και στα μελλοντικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το ελληνικό Πεντάγωνο έχει συμβληθεί με τη Rheinmetall, που, κατά δική της ομολογία, έχει προχωρήσει σε παράνομες πληρωμές για τα πυρομαχικά των αρμάτων μάχης. Μόνο για το διάστημα 2007-2009 κατέθεσε σε λογαριασμό του αντιπροσώπου της κ. Ευσταθίου άνω των 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο ίδιος ο κ. Ευσταθίου φέρεται να έχει καταβάλει από δικούς του λογαριασμούς άνω του ενός εκατ. σε νομικά πρόσωπα και άνω του 1,8 εκατ. σε 42 άγνωστα σε αυτόν φυσικά πρόσωπα στο διάστημα 2005-2009.

Οι ελβετικές αρχές μπλόκαραν τα χρήματα

Τα χρήματα που «ήρθαν» στο τέλος της περασμένης εβδομάδας φαίνεται ότι πιθανόν να είναι και τα τελευταία του κατηγορούμενου Αντώνη Κάντα που «επαναπατρίζονται», με εξαίρεση ένα… πολύ μικρό ποσό μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που βρίσκεται τοποθετημένο σε τίτλους στην τράπεζα Julius Baer της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Οι ελβετικές αρχές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μπλόκαραν τα χρήματα σε τραστ του κ. Κάντα στην Ελβετία. Προηγουμένως, είχαν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ σχεδόν 9,5 εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό της ίδιας τράπεζας στη Σιγκαπούρη. Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο διαχειριστής του τραστ του κ. Κάντα προσφέρθηκε να στείλει τα «ελβετικά κεφάλαια» σε λογαριασμό δικηγόρου του. Αλλά ο συνήγορος αρνήθηκε, καθώς μια τέτοια μεταβίβαση θα είχε οπωσδήποτε φορολογικές αλλά ίσως και νομικές συνέπειες. Από την πλευρά του, ο Ελβετός δικηγόρος του κ. Μεταξά υποστηρίζει ότι ήταν δύσκολο να παραβιάσει τη σχετική ελβετική νομοθεσία με την αποστολή κεφαλαίων σ’ ένα λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί για τον «επαναπατρισμό» κεφαλαίων από «εγκληματικές δραστηριότητες». Η Ελβετία κατάσχει τα κεφάλαια αυτά παραδοσιακά όπως είχε κάνει με τα κεφάλαια που βρέθηκαν σε λογαριασμούς της γερμανικής εταιρείας Siemens. Στην περίπτωση αυτή, ένα ποσό 50 εκατομμυρίων ευρώ πέρασε στα χέρια των Ελβετών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών στελέχους της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή