Ο Αναστασιάδης εγκλώβισε Ελληνοκυπρίους και Ελλάδα

Ο Αναστασιάδης εγκλώβισε Ελληνοκυπρίους και Ελλάδα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «διάσκεψη για την Κύπρο» στις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, θα μετάσχουν «οι δύο ηγέτες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις» και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι πλέον πασιφανές ότι η συνθηκολόγηση του προέδρου Αναστασιάδη, κατά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, εγκλώβισε την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα στην αποδοχή όλων των τουρκικών διαδικαστικών όρων. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά το μόνο που έκανε τον τελευταίο μήνα είναι να επαναλαμβάνει τον αδιάλλακτο και προκλητικό εαυτό της, περιμένοντας όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα να καταλήξουν στο τραπέζι της πενταμερούς διάσκεψης, όπως ήταν πάντα ο στόχος της.

Είναι δεδομένο ότι στη διαδικασία της Γενεύης το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Κύπρου και της Ελλάδας οφείλει να στηρίξει και στηρίζει τις προσπάθειες που θα καταβάλλουν εκεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Τσίπρας. Ομως, δεδομένη είναι και η προσήλωσή μας στην αλήθεια, στη σωστή ενημέρωση και στην επισήμανση των πολλών κινδύνων από τη λανθασμένη πορεία που ακολούθησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Οι κίνδυνοι, τους οποίους οφείλουμε να επισημαίνουμε όσοι δεν διακατεχόμαστε από διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης, μπορούν να αναλυθούν εάν απαντήσουμε σε τρία ερωτήματα:

1. Δικαιολογείται η σύγκληση μιας τέτοιας διάσκεψης από την πορεία των διαπραγματεύσεων; Η απάντηση είναι «όχι». Ουδείς από τους όρους που διαχρονικά έθετε η ελληνοκυπριακή κοινότητα, αλλά και η Ελλάδα, πληρούται. Δεν υπάρχει συμφωνία στο εδαφικό, ούτε καν ακτίνα συμφωνίας στις υπόλοιπες εσωτερικές πτυχές, ενώ πολλές είναι οι ασάφειες και οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς, ακόμα και σε θέματα που εθεωρούντο συμφωνημένα.

2. Ποια θα είναι η ατζέντα της διάσκεψης; Σύμφωνα με τη διαδικασία που ζητούσε πάντα η τουρκική πλευρά και αποδέχθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, περιλαμβάνει όλα τα εκκρεμούντα θέματα και όχι μόνο την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ετσι, στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου θα τεθούν προς διαπραγμάτευση, μαζί με τις εκκρεμούσες πτυχές, οι δύο διαχρονικές, σαφείς και μέχρι σήμερα αδιαπραγμάτευτες θέσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, δηλαδή: (α) η πλήρης αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής και (β) η πλήρης κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.

3. Θα μετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου; Σύμφωνα με τη διαδικασία που συμφώνησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν θα μετάσχει. Επιπρόσθετα, η συμμετοχή του κ. Ακιντζί, ο οποίος δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία (όπως και η Τουρκία) εκτρέφει δυστυχώς το τουρκικό αφήγημα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα και ότι από το 1963, σταδιακά και εξελικτικά, έπαψε να εκπροσωπεί τον κυπριακό λαό και το νησί μας, και για να υπάρχει πλήρης εκπροσώπησή τους θα πρέπει να καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και τη θέση της να πάρει ένα μόρφωμα που θα αντλεί νομιμοποίηση και από τους δύο ηγέτες/κοινότητες εξίσου.

Ευχή όλων μας είναι αυτοί οι κίνδυνοι που επισημαίνουμε να αποδειχθούν μόνο θεωρητικοί και να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξέλιξη που θα οδηγεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε κατάργηση και θα μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο.

*Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος είναι πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή