Η Ρωσία, οι αγωγοί και το Κυπριακό

Η Ρωσία, οι αγωγοί και το Κυπριακό

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στις 29 Δεκεμβρίου, πέρα από τον τυπικό χαρακτήρα της (συλλυπητήρια για συντριβή του Τουπόλεφ στη Μαύρη Θάλασσα και τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα), συνιστούσε ένα μικρό δείγμα του έντονου ενδιαφέροντος της Μόσχας για το Κυπριακό. Η Ρωσία αντιμετωπίζει το Κυπριακό υπό το πρίσμα των ευρύτερων στοχεύσεων που έχει αναπτύξει τον τελευταίο χρόνο στη Μέση Ανατολή. Δεν διατηρεί την άλλοτε υπόρρητη, αλλά πάντα παρούσα, αρνητική διάθεση έναντι επίλυσης του Κυπριακού. Μάλιστα φαίνεται ότι θέλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε μια πιθανή «επόμενη μέρα», γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε και επιθυμεί την εξασφάλιση του νέου καθεστώτος ασφαλείας του νησιού από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η Ρωσία συμμετέχει ως μόνιμο μέλος.

Αλλωστε, πιθανή λύση του Κυπριακού θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, από τη διαμόρφωση του οποίου η Ρωσία δεν θέλει να απουσιάζει, είτε μέσω της μελλοντικής (έμμεσης) δυνατότητας παρέμβασής της στην ενοποιημένη Κύπρο, είτε μέσω της νέας σχέσης που διαμορφώνει με την Τουρκία. Η Αθήνα, βέβαια, θα πρέπει να διαχειριστεί και την πίεση της Μόσχας, ώστε ο αγωγός Turkish Stream να περάσει, μετά την Τουρκία, και από ελληνικό έδαφος. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν, πάντως, ότι η επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η ρωσοτουρκική προσέγγιση δεν λειτουργεί αρνητικά για τις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας, οι οποίες, όπως έλεγαν, παραμένουν σε πολύ καλό επίπεδο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή