Δριμύ ψύχος στον καταυλισμό της Μόριας

Δριμύ ψύχος στον καταυλισμό της Μόριας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμύ ψύχος επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας όπου ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ενώ προβληματισμός επικρατεί για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί το βράδυ, καθώς και τις επόμενες μέρες που προβλέπεται να επικρατήσουν στην περιοχή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Δριμύ ψύχος στον καταυλισμό της Μόριας-1

Θαμμένες στο χιόνι ήταν σήμερα το πρωί οι καλοκαιρινές σκηνές στις οποίες ζουν πολλές εκατοντάδες μετανάστες στον καταυλισμό της Μόριας. Οι τέντες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που απλώθηκαν πάνω από τις σκηνές προφύλαξαν όσο γινόταν από τη χιονόπτωση, αλλά δεν μπορούσαν να ζεστάνουν τους ανθρώπους. Σωτήριες αποδείχθηκαν οι καντίνες γύρω από τον καταυλισμό που με τις πλαστικές ημιυπαίθριες κατασκευές συγκέντρωσαν γύρω από ξυλόσομπες κόσμο που στην πλειονότητά του έβλεπε για πρώτη φορά στη ζωή του χιόνι.

Δριμύ ψύχος στον καταυλισμό της Μόριας-2

Η όλη κατάσταση προκάλεσε και διαμαρτυρίες με κόσμο που έλεγε πως «πεθαίνει από το κρύο» ενώ δεν έλειψαν και κινήσεις πανικού. Κάποιοι άρχισαν αν τρέχουν προς τη Μυτιλήνη (απόσταση πέντε χιλιομέτρων) για να βρουν μέρος να ζεσταθούν.

Δεν έλειψαν πάντως και οι καταγγελίες από ΜΚΟ και ανεξάρτητους εθελοντές για το ότι παρά το αναμενόμενο της κακοκαιρίας δεν υπήρξε από τους υπεύθυνους καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Δριμύ ψύχος στον καταυλισμό της Μόριας-3

Αντίθετα με την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας στον Καρά Τεπέ όλα δείχνουν διαφορετικά. Οι πρόσφυγες κυρίως οικογένειες και ευάλωτες ομάδες διαμένουν σε θερμαινόμενα κοντέινερ και σε θερμαινόμενους πλαστικούς οικίσκους. Φαγητό διανέμεται κανονικά, ενώ τα παιδιά που μένουν στον καταυλισμό επιδίδονταν όλη μέρα σε χιονοπόλεμο. Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται από τον Δήμο Λέσβου.

(Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) – Φωτογραφίες από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή