Ενοπλη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ – κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν το χτύπημα

Ενοπλη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ – κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν το χτύπημα

7' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε στις 6:20 το πρωί εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που φρουρεί τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 50.

Άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να τραυματιστεί από θραύσμα σε τρία σημεία του σώματός του.

Ο τραυματίας διακομίστηκε για τις πρώτες βοήθειες στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Μάλισταν τον αστυνομικό επισκέφτηκε στο νοσοκομείο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Πρόκειται για έναν 30χρονο ειδικό φρουρό, μέλος της καταργηθείσας ομάδας Δέλτα, ο οποίος στη συνέχεια ενσωματώθηκε στα ΜΑΤ. Ο τραυματίας είναι πατέρας 3 παιδιών.

Πώς έγινε η επίθεση

Σύμφωνα με μαρτυρίες αστυνομικών ο δράστης ήταν ένας και είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Αρχικά, επιτέθηκε πυροβολώντας ευθεία προς την κλούβα από την οδό Αραχώβης, με αποτέλεσμα δύο σφαίρες να χτυπήσουν το παρμπρίζ, κοντά στη θέση του οδηγού και να περάσουν στο εσωτερικό τραυματίζοντας τον έναν από τους τρεις αστυφύλακες.

Μία ακόμη σφαίρα βρέθηκε σε κράνος που ήταν κρεμασμένο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ενώ υπήρξε και τρίτη βολή με στόχο δύο αστυνομικούς σκοπούς της διμοιρίας στη συμβολή των οδών Βαλτετσίου και Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο, οι αστυνομικοί πρόλαβαν να καλυφθούν και η σφαίρα κατέληξε στην πρόσοψη κάβας που βρίσκεται δίπλα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Ενα σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι το χτύπημα και τις κινήσεις του δράστη έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε κατάστημα με ηλεκτρικά είδη.

Η επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης που σημειώθηκε λίγα δευτερόλεπτα μετά την αλλαγή της βραδινής διμοιρίας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το περιστατικό έγινε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την σύλληψη της καταζητούμενος Πολας Ρουπα και της συνεργού της Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Δελτίο τύπου σε έντονο ύφος εξέδωσε η Αστυνομία, αναφερόμενη στην επίθεση κατά του ειδικού φρουρού. «Η δολοφονική απόπειρα εντός του "κράτους" των Εξαρχείων, επιβεβαιώνει τους "φόβους" μας , αλλά κυρίως τις δημόσιες αναφορές μας, για μια περιοχή στο κέντρο της Αθήνας η οποία μπορεί να αποτελεί ορμητήριο τρομοκρατών και χώρος διαφυγής και ασύλου μετά από κάθε τους εγκληματική ενέργεια», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, ενώ καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις.

Ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ.

«Αποφράδα ημέρα ξημέρωσε για τους Συναδέλφους της Διμοιρίας της Υ.Α.Τ , μετά την απόπειρα δολοφονικής  εκτέλεσης από τρομοκράτη που κατάφερε τρεις στοχευμένες βολές στο εσωτερικό του λεωφορείου, έμπροσθεν των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

Από τύχη το Καλάσνικωφ του τρομοκράτη δεν αφαίρεσε ανθρώπινες ζωές, τραυμάτισε όμως ελαφρά στο πόδι και το στήθος συνάδελφο Ειδικό Φρουρό ο οποίος νοσηλεύεται στο 401. Τον συνάδελφο  επισκεφθήκαμε ήδη νωρίς το πρωί να πληροφορηθούμε για την υγεία του, να  συμπαρασταθούμε στον ίδιο και τους δικούς του και να του ευχηθούμε ταχεία ανάρρωση.

Η δολοφονική απόπειρα εντός του "κράτους" των Εξαρχείων, επιβεβαιώνει τους "φόβους" μας , αλλά κυρίως τις δημόσιες αναφορές μας, για μια περιοχή στο κέντρο της Αθήνας η οποία μπορεί να αποτελεί ορμητήριο τρομοκρατών και χώρος διαφυγής και ασύλου μετά από κάθε τους εγκληματική ενέργεια.

Η επιχειρησιακή δράση και δυνατότητα, ακόμη και για την αναζήτηση και σύλληψη των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης , ήταν αντίστοιχη της καθημερινής, υποτυπώδους αστυνόμευσης εντός των ορίων του κράτους του "Εξαρχιστάν".

Παρά ταύτα, οι "κλούβες" των Υ.Α.Τ στολίζουν το χιονισμένο τοπίο της Αθήνας και όχι μόνο, ακίνητες – σταθερές φρουρώντας στόχους , όντας εκείνες εύκολοι στόχοι στις επιθυμίες καθένα παρανοϊκού τρομοκράτη.

Οι "κλούβες" των Υ.Α.Τ αντί να επιχειρούν  τίθενται καθηλωμένες δια "πάσα νόσον και πάσα μαλακίαν " στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.

Καλούμε την Ηγεσία του Υπουργείου μας αντί να αναζητεί ευθύνες στα πρόσωπα που ευθαρσώς καταγγέλλουν, να διαβάσει το περιεχόμενο των καταγγελιών τους , που δεν είναι καθόλου διαφορετικό από εκείνα που καταγγέλλουν συνάδελφοι αστυνομικοί και συμπολίτες μας .

Να διδαχθεί από την πρόσφατη και παλαιότερη ιστορία και να αναθεωρήσει την "στρατηγική"  της στα τόσο ευαίσθητα θέματα αστυνόμευσης».

Θλίψη και αποτροπιασμό εκφράζουν οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Πειραιά, Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής για την επίθεση, αναφέροντας ενδεικτικά τα εξής:

«Θλίψη και αποτροπιασμό προκάλεσε η άνανδρη επίθεση τα ξημερώματα σε αστυνομικούς της διμοιρίας της Δ.Α.Ε.Α. που βρίσκονταν στην Χαριλάου Τρικούπη. Στυγνοί εγκληματίες γάζωσαν με καλάσνικοφ τους αστυνομικούς σε μια θρασύτατη δολοφονική επίθεση επίδειξης δύναμης. Σε μια περίοδο που οι επιθέσεις κατά των εργαζόμενων αστυνομικών κλιμακώνονται παίρνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις και παρά τις επανειλημμένες αναφορές και οχλήσεις μας για αυτό το φαινόμενο, δυστυχώς η επίσημη πολιτεία σιωπά επιτρέποντας με την ανοχή της να δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας «άβατα» και χώροι-ορμητήρια προπαρασκευαστικών εγκληματικών ενεργειών».

Καταδικάζει την επίθεση το Μαξίμου

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, που φρουρούσαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «τέτοιες ενέργειες δεν κάμπτουν το φρόνημα των ελληνικών Αρχών, που το τελευταίο διάστημα έχουν αποδείξει πως επιτελούν επιτυχώς το καθήκον τους».

«Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον αστυνομικό που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Γεννηματά: Σήμερα δεχθήκαμε δολοφονικό τρομοκρατικό χτύπημα

«Σήμερα δεχθήκαμε δολοφονικό τρομοκρατικό χτύπημα», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωση που έκανε στα γραφεία του κόμματος στην Χαριλάου Τρικούπη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον τραυματισμένο αστυνομικό, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, αναφέροντας πως «Οι δολοφόνοι έδρασαν και αποχώρησαν ανενόχλητοι, εκμεταλλευόμενοι το άβατο των Εξαρχείων, που επιδεινώνεται με την ανοχή της Κυβέρνησης».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά προσηλωμένο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα σε εγρήγορση και συνεργασία για να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα. Η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να νικήσει τους αρνητές της», ανέφερε κλείνοντας η κ. Γεννηματά.

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Φώφης Γεννηματά:

«Σήμερα δεχθήκαμε δολοφονικό τρομοκρατικό χτύπημα. Χτύπημα που είχε ως στόχο τους αστυνομικούς που φρουρούσαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ίδιο το κόμμα μας ως θεσμό της Δημοκρατίας.

Επισκέφθηκα τον αστυνομικό που ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφρά. Του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση. Είναι ένας από εμάς. Η επίθεση εναντίον του αφορά όλους μας.

Οι δολοφόνοι έδρασαν και αποχώρησαν ανενόχλητοι, εκμεταλλευόμενοι το άβατο των Εξαρχείων, που επιδεινώνεται με την ανοχή της Κυβέρνησης.

Η κατάσταση αυτή στρέφεται πρωτίστως εναντίον της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής. Σήμερα δε θα μείνουμε στις πολιτικές ευθύνες, οι οποίες είναι γνωστές και τις οποίες έχουμε καταγγείλει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά προσηλωμένο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα σε εγρήγορση και συνεργασία για να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα. Η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να νικήσει τους αρνητές της».

Μηνύματα υποστήριξης από τον πολιτικό κόσμο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα, από τον οποίο ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του νεαρού αστυνομικού που πυροβολήθηκε σήμερα το πρωί έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ.Παυλόπουλος ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να μεταφέρει στον τραυματία αστυνομικό τις θερμότερες ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε μέσω Twitter περαστικά στον αστυνομικό που τραυματίστηκε.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε και αυτός τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, ευχόμενος παράλληλα γρήγορη ανάρρωση στον τραυματία: «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για τη δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στον τραυματία αστυνομικό», ανέφερε ο Δήμαρχος στον λογαριασμό του στο Twitter.

Και ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε τη σημερινή επίθεση με πιο έντονο τρόπο, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση. «Έχει παγωνιά, το ξέρω. Πολλοί δεν έχουν πάει στη δουλειά. Κάποιος όμως να ειδοποιήσει τον κ.Τόσκα ότι τώρα βγήκαν & καλάσνικοφ στο κέντρο», σχολίασε στο Twitter.

Οι ΑΝ.ΕΛ. καταδίκασαν την επίθεση μέσω δηκώσεων της εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Μανταλένας Παπαδοπούλου. «Εκφράζουμε τον έντονο αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δολοφονική επίθεση εναντίον ανδρών των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Εγκληματικές ενέργειες είναι απαράδεκτες στη Δημοκρατία και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. Ευχόμαστε γρήγορα περαστικά στον αστυνομικό φρουρό που τραυματίστηκε κατά την επίθεση», ανέφερε η ανακοίνωση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή