Μοσχάρι μαγειρευτό με ξινό τραχανά

Μοσχάρι μαγειρευτό με ξινό τραχανά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ένα τέτοιου είδους φαγητό προτιμούν τον ξινό τραχανά, ο οποίος δεν πρέπει να παραβράσει για να είναι σπυρωτός. Στα σπίτια, όταν φτιάχνουν τραχανά, κρατούν μια ποσότητα χωρίς να τον τρίψουν πολύ ψιλό, αλλά να είναι στο μέγεθος της φακής, για τέτοιου τύπου μαγειρέματα. Επειδή αγοράζουμε τον τραχανά από το εμπόριο και δεν ξέρουμε την απορροφητικότητά του σε υγρό -κάτι που εξαρτάται από το είδος του αλεύρου-, ξεκινάμε με λίγο υγρό και προσθέτουμε λίγο βραστό αν χρειαστεί. Οσο για το κρέας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πρόβατο, κατσίκα ή ζυγούρι. Τη συνταγή μού έδωσε η κ. Αντωνία Δρογγίτη από τα Δουναίικα Ηλείας.

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά (για 6 – 8 άτομα)

  • 1.200 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση σπάλα, κομμένο σε κύβους 4 – 5 εκ.
  • 300 γρ. τραχανάς ξινός αλευρένιος
  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τα φύλλα από 1/3 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό, καλά κοπανισμένο

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές και να μαλακώσουν λίγο τα κρεμμύδια.

Ρίχνουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε περίπου 600 ml ζεστό νερό και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Ρίχνουμε τον τραχανά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 – 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και ο τραχανάς και να απορροφήσει τα υγρά.

Ελέγχουμε και αν ο τραχανάς δεν έχει γίνει όσο μαλακός θέλουμε, αλλά δεν υπάρχουν και αρκετά υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά.

Μοιράζουμε το μοσχάρι με τον τραχανά στα πιάτα, σκορπίζουμε λίγο δυόσμο ή δεντρολίβανο και σερβίρουμε συνοδεία ζεστού χωριάτικου ψωμιού.

Τι πίνουμε Ξινόμαυρο, μια ωραία Γουμένισσα, ένα Merlot.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή