Η Ε.Ε. στο στόχαστρο του Ντ. Τραμπ

Η Ε.Ε. στο στόχαστρο του Ντ. Τραμπ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Οχημα της Γερμανίας» χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ενωση ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Times του Λονδίνου και στη γερμανική Bild.

Ο Τραμπ προέβλεψε μάλιστα ότι και άλλες χώρες της Ενωσης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, με τα εκλογικά τους σώματα να ψηφίζουν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.

Τη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ επέκρινε με δριμύτητα ο Τραμπ. «Εκτιμώ ότι προέβη σε καταστροφικό σφάλμα. Αυτό ήταν ότι δέχθηκε όλους αυτούς τους λαθραίους» είπε, αναφερόμενος στην πολιτική ανοικτών θυρών για τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή που υιοθέτησε η κ. Μέρκελ τον Αύγουστο του 2015. Ο εν αναμονή πρόεδρος είπε επίσης ότι μόλις τώρα η Γερμανία αρχίζει να συνειδητοποιεί τις πραγματικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής πολιτικής Μέρκελ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

«Ουδείς γνωρίζει από πού προέρχονται όλοι αυτοί. Πιστεύω λοιπόν ότι έκανε ένα καταστροφικό λάθος, πολύ μεγάλο λάθος» ανέφερε ο Τραμπ στη συνέντευξή του, για να συνεχίσει, ωστόσο, λέγοντας ότι τρέφει «μεγάλο σεβασμό» για τη Μέρκελ και ότι συνεχίζει να τη θεωρεί ως έναν από τους σημαντικότερους ηγέτες του κόσμου.

Αναφερόμενος στις γερμανικές ρίζες της οικογένειάς του, ο Τραμπ είπε ότι νιώθει υπερήφανος για τους Γερμανούς προγόνους του και ότι αγαπά τη Γερμανία. Ερωτηθείς ποια χαρακτηριστικά των Γερμανών διαθέτει, ως καταγόμενος από τη χώρα, είπε ότι εκτιμά την τάξη και την ισχύ.

Από τη μεριά της, η Αγκελα Μέρκελ φέρεται, σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, να επιδιώκει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ μέσα στην άνοιξη, με την ιδιότητά της της προέδρου της ομάδας των κρατών του G20. Ερωτηθείσα χθες να σχολιάσει τη συνέντευξη Τραμπ σε Times και Bild, η κ. Μέρκελ επιφυλάχθηκε να το πράξει, λέγοντας ότι θα περιμένει να συζητήσει με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, μετά την ορκωμοσία του την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, ο απερχόμενος πρέσβης της Βρετανίας στην Ε.Ε, Αντονι Γκάρντνερ, αποκάλυψε χθες ότι ανώτατα στελέχη της «ομάδας Τραμπ» ρωτούν επίμονα αξιωματούχους της Ενωσης, ποιες χώρες θα ακολουθήσουν τη Βρετανία, ψηφίζοντας υπέρ της εξόδου τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Αυτή ήταν η μόνιμη ερώτησή τους: “Ποια θα είναι η επόμενη χώρα που φύγει;”. Η στάση τους αυτή είναι ενδεικτική των αντιλήψεών τους. Εχουν υιοθετήσει τις απλοϊκές θέσεις, που νομίζει πως προωθεί ο Νάιτζελ Φάρατζ του Ukip κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στην Ουάσιγκτον», λέει ο κ. Γκάρντνερ.

Στο ίδιο ύφος

Λίγα μόλις 24ωρα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο, ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να έχει την παραμικρή διάθεση να μετριάσει το επιθετικό, διχαστικό και εριστικό του ύφος.

Την Παρασκευή, ο βετεράνος των αγώνων για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών, βουλευτής των Δημοκρατικών Τζον Λιούις, κατηγόρησε τον Τραμπ για τις σχέσεις του με ρατσιστικούς πολιτικούς κύκλους, χαρακτηρίζοντάς τον «νόθο πρόεδρο». Η απάντηση του επερχόμενου προέδρου δεν άργησε και πραγματοποιήθηκε μέσω του αγαπημένου του μέσου, του Twitter. Ο Τραμπ έγραψε: «Ο Λιούις θα έκανε καλά να διορθώσει τα χάλια της εκλογικής του περιφέρειας στην Ατλάντα, που καταρρέει και λυγίζει υπό το βάρος της εγκληματικότητας, αντί να παραπονιέται ψευδώς για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ολο λόγια, λόγια, λόγια, χωρίς δράση, ούτε και αποτελέσματα. Λυπηρό!».

Ο 76χρονος Λιούις, που εκλέγεται ανελλιπώς στο Κογκρέσο από τη δεκαετία του 1960, συμμετείχε στην ιστορική πορεία από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα το 1965, στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κατά τη διάρκεια της οποίας ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από την αστυνομία.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ να σχεδιάζει τη μεταφορά της αίθουσας ενημέρωσης συντακτών, του γνωστού σε όλους «πρες μπρίφινγκ ρουμ», από τη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, σε άλλη τοποθεσία, ικανή να φιλοξενεί περισσότερα μέσα ενημέρωσης από τις ΗΠΑ, αλλά και από το εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή