Cronut από τη Νέα Υόρκη

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομά τους βγαίνει από το κρουασάν και το ντόνατ. Αποτελεί δημιουργία του Ντομινίκ Ανσελ, ιδιοκτήτη του ομώνυμου bakery στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει κάνει πάταγο. Ουσιαστικά, πρόκειται για ντόνατ που έχουν φτιαχτεί από ζύμη για κρουασάν.

Προετοιμασία – παρασκευή: 2 ώρες, Αναμονή: τουλάχιστον 4 ώρες

Υλικά (για περίπου 20 μπισκότα)

Για τη ζύμη

  • 8 γρ. μαγιά ξηρή
  • 125 γρ. νερό, χλιαρό
  • 125 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, χλιαρό
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ. σούπας (γεμάτες) ζάχαρη + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος, λιωμένο + 150 γρ. επιπλέον, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κουτ. γλυκού βανιλίνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για πασπάλισμα
  • ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για την κρέμα

  • 1/2 κλωναράκι φυσική βανίλια
  • 240 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού βούτυρο αγελάδος

Διαδικασία

Ζύμη

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη μαγιά και το νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και ρίχνουμε το γάλα, το αυγό, τη ζάχαρη, τις 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο, τη βανιλίνη και το αλάτι.

Τα ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε το αλεύρι. Χτυπάμε τα υλικά στο μίξερ με το γάντζο ή ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα τοιχώματα. Φορμάρουμε τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, σε μια μπάλα, την τοποθετούμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 – 30 λεπτά.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο περίπου 40×20 εκ., σε πάχος 1 εκ. Απλώνουμε με μια σπάτουλα το μισό βούτυρο (75 γρ.) στη μέση του φύλλου, καλύπτοντας το 1/3. Διπλώνουμε το 1/3 του φύλλου και απλώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Διπλώνουμε από πάνω το άλλο 1/3, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σάντουιτς. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 – 30 λεπτά.

Ανοίγουμε πάλι τη ζύμη σε φύλλο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο από την πιο στενή πλευρά της και διπλώνουμε στα τρία. Τυλίγουμε με μεμβράνη και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 20 – 30 λεπτά.  Επαναλαμβάνουμε για δύο ακόμη φορές, καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Η ζύμη θα έχει φουσκώσει.  

Την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. και κόβουμε με στρογγυλό κουπάτ δίσκους και με ένα μικρότερο έναν κύκλο στο κέντρο.

Τοποθετούμε τους κρίκους σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε σε ένα μέρος χωρίς ρεύματα (π.χ. μέσα στο φούρνο, χωρίς να τον ανάψουμε), να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 1 ώρα. Τηγανίζουμε τα κρόνατ και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα την οποία έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βάζουμε σε ένα πιάτο τη ζάχαρη και ρολάρουμε πάνω σε αυτήν τα κρόνατ, ώστε να καλυφθούν παντού.

Κρέμα

Σχίζουμε με ένα αιχμηρό μαχαίρι το κλωναράκι της βανίλιας κατά μήκος στη μέση. Με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το κλωναράκι και μαζεύουμε τα σπόρια του.

Τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με τη μισή ποσότητα του γάλακτος και τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τoυς κρόκους και προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο κρύο γάλα και το προσθέτουμε στους κρόκους. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με σύρμα σε χαμηλή φωτιά έως ότου πήξει. Προσθέτουμε και το 1 κουταλάκι βούτυρο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει κρούστα.

Κόβουμε στη μέση τα κρόνατ και τα γεμίζουμε με κρέμα. Εναλλακτικά, μπορούμε με ένα μυτερό κορνέ ή σύριγγα να τρυπήσουμε τα κρόνατ σε 4 – 5 σημεία στην επιφάνειά τους και να τα γεμίσουμε με λίγη κρέμα.

tips

– Μπορούμε να γεμίσουμε τα κρόνατ με νουτέλα ή όποια άλλη κρέμα μάς αρέσει και να τα γαρνίρουμε με διάφορα είδη γλάσου.

– Από τη ζύμη που θα περισσέψει αφού κόψουμε τα κρόνατ μπορούμε να φτιάξουμε μικρά στριφτά μπαστουνάκια και να τα τηγανίσουμε ή να τα ψήσουμε στο φούρνο.

– Αν θέλουμε τα κρόνατ να γίνουν πιο ψηλά, ενώνουμε δύο-δύο τους κρίκους, αφού πρώτα βρέξουμε τον ένα με λίγο νερό για να κολλήσουν.

 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή