Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν θεωρεί κανένα κρατικό χρέος εντός της Ευρωζώνης μη βιώσιμο

Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν θεωρεί κανένα κρατικό χρέος εντός της Ευρωζώνης μη βιώσιμο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρωζώνη που η ΕΚΤ να θεωρεί ότι το Δημόσιο Χρέος της δεν είναι βιώσιμο». Στη διαβεβαίωση αυτή προέβη την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, συμπληρώνοντας ότι ειδικά όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδος, η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και στην παρούσα φάση διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα δημιουργούσε πρόβλημα βιωσιμότητας στο Δημόσιο Χρέος της Ιταλίας μία απότομη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης υπό την πίεση που ασκεί η Γερμανία, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας λαμβάνονται σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας, με μοναδικό γνώμονα την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ίδια η Τράπεζα.

Παράλληλα, από τις δηλώσεις του κ. Ντράγκι φάνηκε και ότι ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να μείνει πιστή στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ θα επιμείνει στην υποστηρικτική νομισματική πολιτική για πολύ καιρό ακόμα. Επισήμανε ακόμη ότι έως τώρα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου για απότομη αποκλιμάκωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης – που προβλέπεται να λήξει στο τέλος του 2017. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί», δήλωσε, αν και παραδέχτηκε πως αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνει στο μέλλον.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από Γερμανούς πολιτικούς για τη στρατηγική της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια πρέπει σε αυτή τη φάση να μείνουν χαμηλά ώστε στη συνέχεια να αυξηθούν.

Προσέθεσε δε ότι το Βερολίνο δεν πρέπει να αμελεί πως οι γερμανοί πολίτες έχουν επίσης ευνοηθεί από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ως δανειολήπτες και φορολογούμενοι, παρά το γεγονός ότι η μείωση των επιτοκίων έχει μειώσει την αποδοτικότητα των αποταμιεύσεών τους.

«Η ανάκαμψη σε ολόκληρη την ευρωζώνη είναι στο συμφέρον της Γερμανίας», είπε ο κ. Ντράκι, επαναλαμβάνοντας αιχμηρά για μία ακόμα φορά ότι «όλα τα κράτη της ευρωζώνης» μπορούν να ευνοηθούν από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στις υποδομές και στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η ΕΚΤ, με την οποία όχι μόνο διατήρησε αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκιά της, αλλά παράλληλα κατέστησε σαφές πως θα διατηρηθούν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκονται σήμερα για «παρατεταμένο χρονικό διάστημα» – ή θα μειωθούν περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή