Υπομονή συστήνει στους Γερμανούς ο Ντράγκι

Υπομονή συστήνει στους Γερμανούς ο Ντράγκι

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συστάσεις για υπομονή προς τους επικριτές της πολιτικής της ΕΚΤ και ειδικότερα προς τους Γερμανούς καταθέτες συνόδευσε χθες ο Μάριο Ντράγκι την απόφαση της Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ αμετάβλητα στο -0,4%. Προκάλεσε υποχώρηση του ευρώ στα χαμηλά ημέρας και συγκεκριμένα στο 1,0607 προς το δολάριο, όταν υποβάθμισε τη σημασία που έχουν οι αποκλίσεις ανάμεσα στον πληθωρισμό των χωρών της Ευρωζώνης και εκείνον της Γερμανίας, τονίζοντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αποδυναμωμένες.

Απαντώντας ευθέως στις εντεινόμενες επικρίσεις της Γερμανίας για τη μείωση των αποταμιεύσεων που επιφέρουν τα αρνητικά επιτόκια, ο κ. Ντράγκι υπενθύμισε στους Γερμανούς ότι «έχουν επωφεληθεί από το χαμηλό κόστος του δανεισμού εφόσον δεν είναι μόνον καταθέτες, αλλά είναι επίσης δανειολήπτες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι της Ευρωζώνης». Αντέκρουσε, επίσης, τα επιχειρήματα της Γερμανίας, τονίζοντας πως «είναι προς το συμφέρον όλων να ανακάμψει η Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων και των Γερμανών». Υποστήριξε, επίσης, ότι η τόνωση που έχει προσφέρει στην οικονομία με τη νομισματική της πολιτική έχει συνδράμει στη δημιουργία 4,5 εκατ. θέσεων εργασίας στην Ευρωζώνη μέσα στα τελευτάια τρία χρόνια. Υποσχέθηκε, άλλωστε, πως μόλις σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, η Τράπεζα θα προχωρήσει άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων προς όφελος των καταθετών. Περιέγραψε την ανάκαμψη της Ευρωζώνης στην παρούσα φάση ως «αποδυναμωμένη από τον αργό ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», για να καταλήξει στην ανάγκη να στηριχθεί η οικονομία με μέτρα νομισματικής πολιτικής.

Η ευθεία απεύθυνση του Μάριο Ντράγκι στη γερμανική κοινή γνώμη οφείλεται στο ότι οι επικρίσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης έχουν γίνει δριμύτερες από τη στιγμή που ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε στο 1,7%. Εκτοτε, η Τράπεζα υφίσταται τις επίμονες πιέσεις της Γερμανίας για να επισπεύσει τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Εχει, ωστόσο, ανακοινώσει από τον Δεκέμβριο την απόφασή της να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του έτους, μειώνοντας απλώς τον όγκο των μηνιαίων αγορών από τα 80 δισ. ευρώ στα 60 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο. Εν ολίγοις, η Τράπεζα σχεδιάζει να αγοράσει συνολικά ομόλογα ύψους 780 δισ. ευρώ μέσα στο έτος. Εξάλλου, παρά την υπόσχεση που έδωσε για αύξηση των επιτοκίων όταν βελτιωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε χθες, για μία ακόμη φορά την πάγια θέση της Τράπεζας ότι θα διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα και ενδεχομένως θα τα μειώσει περαιτέρω αν επιδεινωθεί η εικόνα της οικονομίας, οπότε ενδέχεται και να αυξήσει παράλληλα τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ή να επεκτείνει χρονικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης στην Ευρωζώνη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 1,1%, αλλά πολλά από τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία κατατείνουν σε ανάκαμψη: τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν οι παραγγελίες και η ζήτηση για εξαγωγές, ενώ η κατανάλωση παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Οπως, πάντως, επισημαίνουν στο σχετικό ρεπορτάζ τους οι Financial Times, η ΕΚΤ υφίσταται πιέσεις όχι μόνον από τη Γερμανία αλλά και από οικονομικούς αναλυτές που την καλούν να διασαφηνίσει πώς και γιατί αποφάσισε να περιορίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τον Απρίλιο εφόσον εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% μέχρι το 2019. Τον σχετικό προβληματισμό συντηρεί το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο οι αγορές της σε εταιρικά ομόλογα δεν ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή