Επαγγελματίες τεσσάρων ταχυτήτων δημιουργούν οι εισφορές στα «μπλοκάκια»

Επαγγελματίες τεσσάρων ταχυτήτων δημιουργούν οι εισφορές στα «μπλοκάκια»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαγγελματίες πολλών ταχυτήτων και εξοντωτικές εισφορές που εκτινάσσουν το κόστος ασφάλισης και αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τουλάχιστον 1.400.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Τα… ραβασάκια με τις νέες αυξημένες ή ακόμη και διπλές εισφορές αναμένεται να εκδοθούν και να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), τμηματικά, το πιθανότερο από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα πρώτα 80.000 ειδοποιητήρια θα φύγουν από τον ΕΦΚΑ, τελικά, την επόμενη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, με τη διαδικασία αποστολής τους στους ασφαλισμένους, να μην ολοκληρώνεται πριν από τις 15 με 20 Φεβρουαρίου. Γεγονός που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι θα μάθουν τις εισφορές τους λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή τους που είναι η Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, και παρ’ ότι ένα από τα βασικά αφηγήματα της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν η ίση μεταχείριση μεταξύ των ασφαλισμένων, με το νέο καθεστώς εισφορών δημιουργούνται επαγγελματίες τουλάχιστον 4 ταχυτήτων, με διαφορετική αντιμετώπιση στο θέμα των εισφορών. Μάλιστα, διαφορετική αντιμετώπιση ενδέχεται να έχει ακόμη και ο ίδιος ασφαλισμένος, εντός 12 μηνών, καθώς βάσει των διατάξεων, για κάποιους μήνες μπορεί να καταβάλλει εισφορές ως μισθωτός και κάποιους άλλους ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Αναλυτικά, οι 4 ταχύτητες επαγγελματιών που δημιουργούνται είναι:

• Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με έως δύο εργοδότες. Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου και της εγκυκλίου Πετρόπουλου, ο ασφαλισμένος θα καταβάλει το 1/3 των εισφορών για κύρια ασφάλιση (6,67%) και για υγεία (2,55%), ενώ εάν προβλέπεται υποχρεωτική εισφορά για επικούρηση και εφάπαξ θα καταβάλει επιπλέον 3,50% και 2% αντίστοιχα. Αντίστοιχα, ο εργοδότης – αντισυμβαλλόμενος θα καταβάλλει εισφορές κύριας ασφάλισης 13,33%, εισφορές υγείας 4,55%, και αν υπάρχει επικούρηση και εφάπαξ 3,5% και 2% αντίστοιχα. Προσοχή: Βασική προϋπόθεση για να επιμεριστούν οι εισφορές, είναι να αποδεχθεί ο εργοδότης να πληρώσει επιπλέον 17,88% ή ακόμη και 23,38%. Σε διαφορετική περίπτωση, οι επιλογές που θα κληθούν από τις επόμενες κιόλας ημέρες να εξετάσουν εργοδότες και εργαζόμενοι είναι α) η μετακύλιση του κόστους στον εργαζόμενο με δραματική μείωση του μισθού, β) καταγγελία του εργοδότη από τον εργαζόμενο, γ) λύση της συνεργασίας.

• Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με περισσότερους από δύο εργοδότες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει το σύνολο των εισφορών μόνος του, ήτοι τουλάχιστον 26,95% που ενδέχεται να ανέλθει και στο 33,95% εάν προβλέπεται στον κλάδο υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και να εκτιναχθεί στο 37,95% εάν υπάρχει και εισφορά για εφάπαξ.

• Μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση για την οποία αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ). Σε αυτήν την περίπτωση, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», ο ασφαλισμένος θα καταβάλει κανονικά εισφορές ως μισθωτός που ανέρχονται σε 16% για τον ίδιο, ενώ τουλάχιστον 25,06% θα καταβάλλει ο εργοδότης του (συνολικά 41,06% για κύρια ασφάλιση, υγεία, επικούρηση και εισφορές υπέρ ΛΑΕΚ, ανεργίας, ΟΕΚ, ΟΕΕ, ΕΚΛΑ κ.λπ.) και επιπλέον εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας, ως ελεύθερος επαγγελματίας ήτοι τουλάχιστον 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός του από το ΔΠΥ. Στην περίπτωση που ο κλάδος που ανήκει προβλέπει υποχρεωτική ασφάλιση σε επικουρικό ταμείο ή εφάπαξ, οι εισφορές διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 33,95% ή 37,95% αντίστοιχα.

• Μισθωτοί, που στην ίδια επιχείρηση παρέχουν επιπλέον εργασία για την οποία αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο που εκδόθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, προβλέπεται –χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη στον νόμο 4387/2016– να πληρώνουν για το σύνολο των εισοδημάτων τους εισφορές ως μισθωτοί, ήτοι συνολικά 16%. Αντίστοιχα, οι εργοδότες θα καταβάλλουν εισφορές 25,06%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή