Σπύρος Ευαγγελάτος: Ο «φανατικός» υπηρέτης του αρχαίου δράματος

Σπύρος Ευαγγελάτος: Ο «φανατικός» υπηρέτης του αρχαίου δράματος

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, που απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 77 ετών, υπηρέτησε το ελληνικό θέατρο με πάθος και συνέπεια. Υπήρξε εμπνευσμένος σκηνοθέτης και δάσκαλος. Υπέγραψε την πρώτη του σκηνοθεσία σε ηλικία 21 ετών και συνέχισε με περισσότερες από 220 σκηνοθεσίες σε όλα τα θεατρικά είδη στα ελληνικά κρατικά θέατρα, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και στο εξωτερικό (Βιέννη, Ζυρίχη, Ζάλτσμπουργκ, Κάσελ, Λουκέρνη, Μαδρίτη κ.ά.). Το 1975 ίδρυσε το Αμφι-θέατρο που λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι το 2011, παρουσιάζοντας από αρχαίους τραγικούς μέχρι σύγχρονους συγγραφείς.

«Το Αμφι-Θέατρο είχε μια ιδιοτυπία: υπηρέτησε το αρχαίο δράμα με μεγάλο φανατισμό επί πάρα πολλά καλοκαίρια, στην Επίδαυρο και αλλού, είχε το διεθνές κλασικό του ρεπερτόριο, από Σαίξπηρ μέχρι Τσέχοφ, και σύγχρονους, αλλά και είχε και μια πρόσθετη λειτουργία: παρουσίασε, προσθέτοντας και δύο – τρεις σκηνοθεσίες μου και εκτός Αμφι-Θεάτρου, περίπου 24 παλαιά και άγνωστα νεοελληνικά έργα», είχε δηλώσει ο Σπύρος Ευαγγελάτος σε συνέντευξή του στην «Κ», Inline image 1προσθέτοντας ότι «με την έννοια αυτή θα έπρεπε το Αμφι-Θέατρο και μόνο για τον τελευταίο τομέα δραστηριότητός του να είναι ένα ημικρατικό θέατρο, ασχέτως της παρουσίας του Ευαγγελάτου ή όχι. Για να συνεχιστεί η παράδοση ως προς τη διερεύνηση του νεοελληνικού έργου.» Ο ίδιος δήλωνε παιδί του Εθνικού Θεάτρου: «Εδώ σπούδασα, εδώ έκανα τις πρώτες νεανικές μου επιτυχίες.»  Με αφορμή μια από τις τελευταίες του παραστάσεις, τον «Εμπορο της Βενετίας» (2013) είχε δηλώσει στην «Κ»: «Στα μεγάλα έργα δεν επικρατούν συνθήματα. Επικρατούν ερωτηματικά».

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος έχει μεταφράσει θεατρικά κείμενα, έχει γράψει επιστημονικές μελέτες, κυρίως σε θέματα του κρητικού και του επτανησιακού θεάτρου. Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και πρόεδρός της. Το 1989 εξελέγη καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1991 καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου διετέλεσε συχνά πρόεδρος. Εχει τιμηθεί με το βραβείο «Κάρολος Κουν» (1988), το βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1994), το βραβείο Σκηνοθεσίας της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1996), με το παράσημο του «ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικος» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ το 2005 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το περασμένο καλοκαίρι σκηνοθέτησε τον «Αμύντα» του Γεωργίου Μόρμορη στο Ηρώδειο. Ηταν η τελευταία φορά που υποκλίθηκε στο κοινό το οποίο του χάρισε ένα γενναιόδωρο χειροκρότημα. Το τελευταίο γι’ αυτόν τον σπουδαίο θεατράνθρωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή