Γαβρόγλου κατά πρότασης Ζουράρι

Γαβρόγλου κατά πρότασης Ζουράρι

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα ξεκάθαρο και άμεσο «άδειασμα» απάντησε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στον υφυπουργό του Κώστα Ζουράρι, ο οποίος πρότεινε τα ιδιωτικά σχολεία να εμπλακούν την εκπαίδευση προσφύγων, με κίνητρο τη χορήγηση κονδυλίων της Ε.Ε. ή τη μικρότερη φορολόγηση. Η πρόταση Ζουράρι προκάλεσε την υπουργική δυσφορία, καθώς μπορούσε να ταράξει ένα ιδιαίτερα σύνθετο πρόγραμμα (όπως αυτό της φιλοξενίας των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία) και να δώσει πολιτικά ερείσματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να επικρίνουν την κυβέρνηση. Από την άλλη, νωπές είναι οι αντιδράσεις για τη φιλοξενία των παιδιών σε διάφορα σχολεία της χώρας.

Ο κ. Ζουράρις ανέφερε (ρ/σ North 98) ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα προτείνει «να συμμετάσχουν και τα ιδιωτικά σχολεία στη φιλοξενία προσφυγόπουλων». Ο υφυπουργός προσέθεσε πως το σχέδιό του βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, ενώ σημείωσε ότι η συμμετοχή των ιδιωτικών σχολείων θα είναι κάτι που «θα εξυψώσει το κύρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης». Συμπλήρωσε πως η χρηματοδότηση των ιδιωτικών σχολείων θα προέρχεται από το κράτος και τα ευρωπαϊκά προγράμματα υποστήριξης προσφύγων, ενώ δεν απέκλεισε το σενάριο μείωσης της φορολογίας για όσους ιδιοκτήτες σχολείων φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα.

Η ίδια η πρόταση Ζουράρι, αλλά και η αναφορά του περί συζητήσεων με παράγοντες του υπουργείου προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στον κ. Γαβρόγλου, ο οποίος έσπευσε να αποδομήσει τα όσα είπε ο υφυπουργός. «To υπουργείο Παιδείας έχει την αποκλειστική ευθύνη της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων. Ακολουθώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης, υλοποιεί με επιτυχία τον προγραμματισμό του στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης. Κάθε άλλη συζήτηση είναι περιττή. Οι απόψεις του κ. Ζουράρι είναι προσωπικές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σαφές μήνυμα του υπουργού

Ο Κώστας Γαβρόγλου με την άμεση απάντησή του θέλησε να προλάβει σχόλια – αντιδράσεις (από εθνικά και ευρωπαϊκά κέντρα) που θα έκαναν λόγο για αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει το, χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., πρόγραμμα της εκπαίδευσης των προσφύγων, για το οποίο αρμόδιοι είναι ο ίδιος ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Παντής. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης δήλωσε ότι «η πρόταση Ζουράρι αποτελεί ξεκάθαρη αποδοχή της αποτυχίας της κυβέρνησης να προσφέρει εκπαίδευση στα παιδιά προσφύγων. Ενώ πήρε χρήματα από την Ε.Ε. για την εκπαίδευση προσφύγων, δεν μπορεί να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και, δεύτερον, απευθύνεται στην ιδιωτική εκπαίδευση, που τόσο έχει πολεμήσει, για να της καλύψει την αδυναμία της». Εύλογα, η απάντηση του Κώστα Γαβρόγλου είναι και σαφές μήνυμα στον Κώστα Ζουράρι ότι οφείλει να κινείται με βάση τις αρμοδιότητές του (ελληνόγλωσση εκπαίδευση, εκπαιδευτική τηλεόραση, διεθνείς σχέσεις). Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στα υψηλόβαθμα κλιμάκια του υπουργείου Παιδείας θεωρούν ότι ο κ. Ζουράρις έκανε την πρότασή του για να βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή