Eurasia Group: Υπαρκτός ο κίνδυνος ατυχήματος στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

Eurasia Group: Υπαρκτός ο κίνδυνος ατυχήματος στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπαρκτό τον κίνδυνο ενός ατυχήματος στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, λόγω των ενδεχόμενων πιέσεων από την πλευρά του ΔΝΤ, θεωρεί το Eurasia Group.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πλέον στην Ευρώπη έχει κερδίσει έδαφος η άποψη ότι «το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα παρέχοντας χρηματοδότηση». Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει όπως όλα δείχνουν να δεσμευτεί για επέκταση του «δημοσιονομικού κόφτη» μετά το 2018, η παραμονή του ΔΝΤ «εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική πλευρά, καθώς το Ταμείο θα μπορούσε να επιμείνει σε περικοπές κύριων συντάξεων και άλλα δημοσιονομικά μέτρα».

«Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την εσωτερική πολιτική αστάθεια, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα χρειαζόταν για αυτό ενισχυμένη πλειοψηφία ή θα αναγκαζόταν να πάει σε πρόωρες εκλογές ακόμη και να προκηρύξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα», σημειώνει επίσης το Eurasia Group.

Κι αυτό γιατί «είναι εντελώς διαφορετικό η Βουλή να κληθεί να ψηφίσει την παράταση του κόφτη που είχε ήδη επικυρωθεί το 2016 και άλλο πράγμα η ψήφιση νέων μέτρων ακόμη κι αν αυτά εφαρμοστούν από το 2019 και έπειτα».

Το think tank κάνει συγκεκριμένα αναφορά σε βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που προετοιμάζονται για «αντάρτικο» καθώς έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την τροπή που παίρνει η συμφωνία με τους δανειστές διαμηνύοντας πως δεν θα υποστηρίξουν επιπλέον μέτρα λιτότητας. Ειδικότερα, υπενθυμίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος είπε ότι «υπάρχουν όρια στις διαπραγματεύσεις» αλλά και τις δηλώσεις του κ. Νίκου Μανιού ο οποίος ανέφερε ότι «δεν προτίθεται να ψηφίσει νέα μέτρα». Απαρατήρητες δεν πέρασαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας ότι το αφορολόγητο είναι υπό διαπραγμάτευση. Πρόκειται για μια τοποθέτηση που προκάλεσε αίσθηση και ανάγκασε τον κ. Παπαδημητρίου να ανασκευάσει.

Πάντως, όπως σημειώνει στην έκθεσή του το Eurasia Group «η απροθυμία της κυβέρνησης να παρουσιάσει δημόσια τις προτάσεις που θα καταθέσει στο Eurogroup οφείλεται στην προσπάθειά της να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, ενόψει του οδυνηρού συμβιβασμού στον οποίο θα υποκύψει η Αθήνα για να πετύχει την επανέναρξη των συνομιλιών με τους πιστωτές».

Στο μεταξύ, μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί τον χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της. «Ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει στο τραπέζι τις διαφορετικές εναλλακτικές και θα αποφασίσει εάν θα καταφύγει σε πρόωρες εκλογές για να ρίξει το βάρος των επιπλέον μέτρων στην επόμενη κυβέρνηση. Προς το παρόν όμως το σενάριο αυτό δεν μοιάζει και τόσο πιθανό γιατί τόσο ο ίδιος ο Τσίπρας όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν το εκλογικό σώμα, καθώς η προσφυγή στις κάλπες είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κατέληγε σε σημαντική εκλογική ήττα για το κυβερνών κόμμα», σημειώνει τέλος το Eurasia Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή