Η πρόταση Τσακαλώτου για να «κλείσει» η αξιολόγηση

Η πρόταση Τσακαλώτου για να «κλείσει» η αξιολόγηση

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.

Η ελληνική πρόταση που στάλθηκε στους θεσμούς στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχουν οι Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι να εξευρεθεί η βάση συνεννόησης που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της Β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 

Και ενώ κυβερνητικές πηγές είχαν διαρρεύσει ότι η επιστολή που έστειλε ο κ. Τσακαλώτος αποτελούσε απλά μια ενημέρωση ότι θα προσέλθει στο Eurogroup με  συγκεκριμένες θέσεις χωρίς να τις αναφέρει, την επόμενη μέρα στάλθηκε μία δεύτερη  επιστολή που είχε τα παρακάτω στοιχεία σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια και σταδιακή μείωσή του τα επόμενα χρόνια. 

2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).   

Η πρόταση αυτή σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο αποτελεί μόνο ένα καλό σημείο εκκίνησης και σίγουρα όχι ένα «σημείο προσγείωσης» όπως ανέφερε χαρακτηριστική σε ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες στις Βρυξέλλες.

Πριν από αυτές τις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά προηγήθηκε συνάντηση των θεσμών. Το ΔΝΤ εκπροσώπησε ο κ. Πολ Τόμσεν, ο οποίος, ενώ είναι άρρωστος και τελευταία στιγμή είπε ότι δεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, βρίσκεται τελικά στην Βελγική πρωτεύουσα. Την ΕΚΤ εκπροσώπησε ο Μ. Κερέ, τον ESM ο K. Ρέγκλινγκ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μ. Μπούτι και το EWG o Τόμας Βίζερ.

Συγχρόνως, στις 6 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, στην οποία περιέχεται και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία οι επικεφαλής του Ταμείου δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα χρονικά περιθώρια.

Το πρόγραμμα της ελληνικής πλευράς πριν από το Eurogroup περιελάμβανε σειρά επαφών. Ήδη ολοκληρώθηκε η  συνάντηση του Έλληνα υπουργού οικονομικών κ. Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και με τον επικεφαλής του Euroworking group κ. Τόμας Βίζερ. Ακολουθούν συναντήσεις με τους θεσμούς, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Στις 14.30 ώρα Βρυξελλών θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε και στις 15.00 ξεκινάει το Eurogroup.

Tο ζητούμενο στις συναντήσεις αυτές είναι οι επικεφαλής των θεσμών να βρεθούν και να αποφασίσουν από κοινού υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση και αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί πως οι προϋποθέσεις είναι ρεαλιστικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή