Σόιμπλε: Στα χέρια της Αθήνας η αξιολόγηση

Σόιμπλε: Στα χέρια της Αθήνας η αξιολόγηση

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. O Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε κατά την είσοδο του στο Eurogroup και πριν συναντήσει τον υπουργό οικονομικών κ. Τσακαλώτο δήλωσε πως «δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη με την Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «είναι στο χέρι των Ελλήνων πότε θα ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση, είναι η ώρα να κάνει η Ελλάδα αυτά που υποσχέθηκε» είπε χαρακτηριστικά.

Θετικός για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις κατά την είσοδο του στο Eurogroup. Συγκεκριμένα είπε πως η ελληνική οικονομία «σταδιακά βελτιώνεται» και ότι η οικονομική επίδοση ήταν λίγο καλύτερη απ' ότι αναμενόταν, ξεπερνώντας τον περσινό στόχο ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πετύχει και τον φετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής είπε πως χρειάζεται «προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» και παρότι η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει τον στόχο του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για του στόχους  μετά το 2018 αλλά και πιθανά μέτρα ή μηχανισμό "κόφτη" για να συμμετάσχει το ΔΝΤ.

«Με τον κ. Τσακαλώτο μιλάμε συχνά στο τηλέφωνο. Σήμερα στο Eurogroup θα παρουσιάσει ο κ. Τσακαλώτος τις θέσεις του και οι θεσμοί  τις δικές τους έτσι ώστε να δούμε πως μπορεί να προσχωρήσει η διαδικασία ξανά. Υπάρχει ένα κοινό ενδιαφέρον να προχωρήσει η Ελλάδα, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.»,δήλωσε κατά την είσοδό του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και προσέθεσε:

«Μίλησα πρόσφατα με την κ. Λαγκάρντ και μου επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ έχει ισχυρή βούληση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πλήρως, το Ταμείο κάνει μεγάλες προσπάθειες και συνεργάζεται με τους θεσμούς. Έχει ξεκαθαρίσει την θέση του ζητώντας αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, βιώσιμο χρέος και ένα δημοσιονομικό μονοπάτι που να είναι βιώσιμο. Από όταν έφυγαν οι θεσμοί από την Αθήνα δεν έχειν γίνει συζητήσεις διά ζώσης και αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα συμβεί τώρα.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή