Το πραξικόπημα, η φυγή και η πολύμηνη περιπέτεια των Τούρκων αξιωματικών

Το πραξικόπημα, η φυγή και η πολύμηνη περιπέτεια των Τούρκων αξιωματικών

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στο άκουσμα των πρώτων αποφάσεων του Αρείου Πάγου, παρά τη διερμηνεία, οι στρατιωτικοί έμοιαζαν να μην καταλαβαίνουν. Κουβαλούσαν την ίδια αγωνία στο βλέμμα, όπως πριν. Ισως να έφταιγε η πολύπλοκη νομική διατύπωση, ή να τους βάρυνε ακόμη το άγχος της πολύμηνης αναμονής. Νομικοί και δημοσιογράφοι εξηγούσαν χαμηλόφωνα σε όσους είχαν ήδη ακούσει την ετυμηγορία ότι δεν πρόκειται να εκδοθούν στην Τουρκία. Ακόμη κι ένας από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί τους καθησύχασε με αυτά ακριβώς τα λόγια: «Welcome in Greece».

Ακολούθησαν αγκαλιές με τους συνηγόρους τους, χαμόγελα, φωτογραφίες και η εικόνα της φόρτισης στα μάτια ενός εκ των αξιωματικών που ήταν πλέον κατακόκκινα. Σε αυτή την αίθουσα του Αρείου Πάγου σφραγίστηκε χθες η τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Η περιπέτειά τους όμως ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, όταν το απόγευμα της 15ης Ιουλίου 2016 έλαβαν μία διαταγή.

Το χρονικό

Εχει πλέον νυχτώσει όταν οι 8 στρατιωτικοί του 4ου συντάγματος της αεροπορίας στρατού στη Σαμάντιρα καλούνται να πετάξουν μαζί με άλλα πληρώματα διασωστικών ελικοπτέρων στη λεωφόρο Βατάν της Κωνσταντινούπολης. Τους λένε ότι πρέπει να μεταφέρουν τραυματίες «τρομοκρατικής επίθεσης». Πλησιάζοντας τη λεωφόρο, όμως, δέχονται πυρά και κατευθύνονται στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου, όταν πλέον αντιλαμβάνονται ότι είχε επιχειρηθεί πραξικόπημα και ότι στρατιωτικοί λιντσάρονται στους δρόμους, αποφασίζουν να διαφύγουν.

Με ελικόπτερο τύπου Black Hawk προσγειώνονται στην Αλεξανδρούπολη. «Εάν δεν είχαμε κίνδυνο ζωής, δεν θα εγκαταλείπαμε τα μικρά παιδιά μας», λέει στις Αρχές ένας εκ των «8». Κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση (οι επτά) και για εκτέλεση παράνομης πτήσης (ο πιλότος). Η Τουρκία ζητάει την έκδοσή τους, υποστηρίζοντας ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Υπό άκρα μυστικότητα για «λόγους ασφαλείας» μεταφέρονται από τις Φέρες Εβρου στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και κρατούνται εκεί. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης κατά την εκδίκαση της υπόθεσης Τούρκοι πολίτες και μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης αποδοκιμάζουν τους στρατιωτικούς. Τούρκος δικηγόρος τούς αποκαλεί «προδότες» και μεταφέρεται εκτός αίθουσας. Τη διαδικασία παρακολουθούν και μέλη του τουρκικού προξενείου στη Θράκη. Τελικά, οι «8» κρίνονται ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα. Τους επιβάλλεται ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή. Αθωώνονται, όμως, για τις κατηγορίες της παράνομης πτήσης.

Ακολουθεί νέα μεταφορά τους, στην Αθήνα και στο αστυνομικό τμήμα Ολυμπιακού Χωριού όπου τίθενται υπό διοικητική κράτηση. Στα τέλη του καλοκαιριού ξεκινούν οι συνεντεύξεις τους στην Υπηρεσία Ασύλου. Επειτα από αναβολές και καθυστερήσεις τον Οκτώβριο έχει πλέον αποφασιστεί σε πρώτο βαθμό ότι πέντε εκ των οκτώ δεν πρόκειται να λάβουν πολιτικό άσυλο. Ακόμη και σήμερα οι υποθέσεις ασύλου και των «8» εκκρεμούν, είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό.

Στο μεταξύ, με διαφορετικές συνθέσεις και αντικρουόμενες αποφάσεις το Συμβούλιο Εφετών αποφασίζει σε διαδοχικές συνεδριάσεις υπέρ της έκδοσης τριών στρατιωτικών και κατά της έκδοσης των υπόλοιπων πέντε στην Τουρκία. Τον τελευταίο λόγο θα έχει για όλους ο Αρειος Πάγος. Υπό τον κίνδυνο έκθεσης των «8» σε βασανιστήρια ή σε μη δίκαιη δίκη πρωτοβουλία πολιτών ζητεί να μην εκδοθούν οι στρατιωτικοί. Πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, συνταγματολόγοι, συγγραφείς και εκπαιδευτικοί συνασπίζονται και με συγκεντρώσεις, ομιλίες, ή αρθρογραφία υποστηρίζουν τους «8».

Χθες, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου, οι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν και πάλι στα κρατητήρια του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς εκκρεμεί ακόμη η διαδικασία του ασύλου. Η εισαγγελέας εκδόσεων προσανατολίζεται στο να ζητήσει άρση της κράτησής τους. Στα κρατητήρια ένας από τους «8» έχει σχεδιάσει στον τοίχο με μολύβι τα πρόσωπα των παιδιών του και ένα ημερολόγιο που ξεκινάει από τη στιγμή που πάτησε στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή