Υπόσχεση από Τσίπρα για τους «οκτώ» επικαλείται ο Ερντογάν

Υπόσχεση από Τσίπρα για τους «οκτώ» επικαλείται ο Ερντογάν

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών με την Ελλάδα εξετάζει η Τουρκία στον απόηχο της απόφασης του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς στη χώρα τους.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε εξαιρετικά αιχμηρός, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση επιστροφής των «προδοτών» πλήττει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, άφησε  να εννοηθεί ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον ίδιον την επιστροφή των πραξικοπηματιών αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο ίδιος δήλωσε τα εξής: «Η Ελλάδα δεν επιστρέφει τους 8 προδότες που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Το πρώτο βράδυ (μετά το πραξικόπημα) τηλεφώνησα τον ίδιον. Μου είπε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός 15-20 ημερών».

Ο κ. Ερντογάν κάνει λόγο για «τρομοκράτες» που πρέπει να δικαστούν στην χώρα τους. Ο ίδιος τονίζει: «Η καθυστέρηση της επιστροφής φυσικά πλήττει την εμπιστοσύνη (στα ελληνοτουρκικά)».

Νωρίτερα,  ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η Αγκυρα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ως απάντηση στην ετυμηγορία του ελληνικού δικαστηρίου, περιλαμβανομένης και της ακύρωσης της διμερούς συμφωνίας για τους μετανάστες. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να δικαστούν εκ νέου οι Τούρκοι στρατιωτικοί.

«Απαιτούμε να δικαστούν ξανά οι οκτώ αξιωματικοί. Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, η Ελλάδα προστατεύει και φιλοξενεί πραξικοπηματίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.

Το πρωί της Παρασκευής, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, απέστειλε νέο αίτημα έκδοσης των οκτώ αξιωματικών προς την Ελλάδα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, που χθες είχε εκδώσει και ένταλμα σύλληψης για τους «οκτώ», έστειλε έγγραφό και προς την Ιντερπόλ, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για την σύλληψη των αξιωματικών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Το αίτημα αυτό έρχεται μία ημέρα μετά το «όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοσή τους.

Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη επίσης το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την μη έκδοσή τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνα κατά της εκδόσεως.

Το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματά τους ότι ενδεχόμενη έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.

Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα που επιβάλλουν η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα καθώς όπως προβλέπει ο νόμος όταν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αρνητική, κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει.

Πάντως, η Αγκυρα είχε εκδηλώσει από χθες τις προθέσεις της, απειλώντας με αντίποινα και συνολική επανεξέταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Θα υπάρξουν επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά» ήταν η πρώτη σύντομη τοποθέτηση πηγής που παρακολουθεί από κοντά τα δρώμενα στο νέο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε ότι η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες και αποτυγχάνει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της τουρκικής διπλωματίας επισημαίνεται ότι «η προσπάθειά μας για την έκδοση και τη δίκη των δραστών, με τη χρήση όλων των νομικών μέσων κατά της αποφάσεως αυτής, θα συνεχιστεί. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας και σε άλλα διμερή και πολυμερή πεδία από αυτή την απόφαση, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί διεξοδικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή