ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παιχνίδια στη λίμνη Πλαστήρα

ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ

Βόλτα με υδροποδήλατο στα ήσυχα νερά της λίμνης. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Υδροποδήλατο, κανό, ποδήλατο βουνού, πεζοπορία, τοξοβολία, ιππασία, enduro και motocross... Επιδοθείτε σε αναζωογονητικές δραστηριότητες στη φύση, συνδυάζοντας την άθληση με την απόδραση σε ένα εκπληκτικό τοπίο.

Με χιόνι ή λιακάδα, χειμώνα, άνοιξη ή καλοκαίρι, η Λίμνη Πλαστήρα ή Ταυρωπού είναι πάντα επίκαιρη. Παρότι είναι τεχνητή –το φράγμα κατασκευάστηκε το 1959 για τις ανάγκες άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου–, δεν υπάρχουν δέντρα, κατασκευές ή άλλα εμπόδια στα νερά της. Χαρακτηριστικά που την κάνουν ιδανική για δραστηριότητες, προετοιμασία αθλητών τριάθλου, ακόμα και για κολύμπι, χάρη στο ήπιο ανάγλυφο και στον καθαρό βυθό της. Δοκιμάστε υδροποδήλατο και κανό, πεζοπορία και ποδήλατο μέσα στην πλούσια βλάστηση, τοξοβολία και ιππασία πλάι στη λίμνη ή enduro στα λασπωμένα μονοπάτια. Η περίμετρός της είναι περίπου 60 χλμ., μια ωραία διαδρομή στην οποία θα συναντήσετε ενδιαφέροντα αξιοθέατα αλλά και ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά με ξενώνες και ταβέρνες. Βρίσκεται περίπου στο κέντρο της χώρας και προσεγγίζεται εύκολα τα Σαββατοκύριακα, ιδιαίτερα από οικογένειες που τους αρέσει να απολαμβάνουν ένα διήμερο μέσα στην πλούσια φύση.

Υδροποδήλατο: όλες τις εποχές του χρόνου

Από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες της λίμνης για όλες τις ηλικίες –υπάρχουν και ποδήλατα με παιδικό κάθισμα–, δεν χρειάζεται να ξέρετε ούτε ισορροπία, γι’ αυτό θεωρείται πολύ ασφαλής. Εκτός από αυτόνομες περιηγήσεις, μπορείτε να κλείσετε θέση σε οργανωμένες εκδρομές με συνοδό: η μία έχει διάρκεια τρεις ώρες με ένα διάλειμμα στο νησάκι του Νεοχωρίου και η άλλη είναι ολοήμερη και θα φτάσετε σχεδόν έως το φράγμα. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι οι πιο απολαυστικές βόλτες γίνονται τον χειμώνα, μέσα στη γαλήνη του χιονισμένου τοπίου, και το καλοκαίρι, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Τοξοβολία: με στόχο την απόλαυση

Η γαλήνη της περιοχής βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση που απαιτεί η τοξοβολία. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον άθλημα στο οποίο ο ασκούμενος βρίσκεται σε αρμονία με τη φύση. Σε επίπεδο πρωταθλητισμού δεν είναι εύκολη, ωστόσο εδώ είναι ιδανική δραστηριότητα για παρέες, αφού αναπτύσσεται ανταγωνισμός ανάμεσά τους, όπως μας είπε και ο υπεύθυνος της εταιρείας Tavropos Δημήτρης Χαραλαμπίδης. Επίσης, τα παιδιά πρέπει να είναι από οκτώ ετών και πάνω. Τα τόξα είναι ολυμπιακών προδιαγραφών και κάθε γύρος περιλαμβάνει δέκα ρίψεις με βέλη.

Κανό-καγιάκ: εναλλακτική ξενάγηση στη λίμνη

Ιδανικό για όσους θέλουν να περιηγηθούν στη λίμνη, να προσεγγίσουν τα φιορδ και να παρατηρήσουν τα πουλιά, αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί στη διαδρομή που θα ακολουθήσουν. Η βόλτα διαρκεί μία ώρα και επιλέγετε ανάμεσα σε μονό ή διπλό κανό: αγωνιστικού τύπου με διπλό κουπί για γρήγορη πορεία ή τύπου καναδέζικης πιρόγας, τριών ατόμων, με μονό κουπί. Μπορείτε όμως να δηλώσετε συμμετοχή και στην οργανωμένη τρίωρη εκδρομή, που περιλαμβάνει διάλειμμα στο νησάκι του Νεοχωρίου ή στην ακτή Λαμπερού. Κι αν βρεθείτε στη λίμνη στο τέλος του χειμώνα, μη χάσετε για κανέναν λόγο την πλεύση στις εκβολές του Μέγδοβα. Με τα νερά της λίμνης σε υψηλά επίπεδα, θα χαρείτε μια ιδιαίτερη βόλτα ανάμεσα στις τεράστιες ιτιές αλλά και στην κοίτη του ποταμού.  

Ποδήλατο βουνού: πετάλι εκτός και εντός δρόμου

Οι επιλογές για ποδήλατο στη Λίμνη Πλαστήρα μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό. Η κλασική διαδρομή –μήκους 4 χλμ.– γίνεται στον παραλίμνιο χωματόδρομο, με αφετηρία τη βάση δραστηριοτήτων της εταιρείας Tavropos στα Καλύβια Πεζούλας και τερματισμό τον Βοτανικό Κήπο. Αν έχει χιονίσει, όμως, τα πράγματα στις όχθες της λίμνης δυσκολεύουν. Αλλη πρόταση είναι η οργανωμένη εκδρομή που καλύπτει τον γύρο της λίμνης από χωματόδρομους, έχει μήκος 75 χλμ. και περιλαμβάνει στάσεις για κολύμπι – γίνεται το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, τότε που η στάθμη της λίμνης είναι χαμηλή. Εξίσου δημοφιλής είναι και η διαδρομή από τα Καλύβια Πεζούλας έως τη Νεράιδα και το Νεοχώρι, με συνολικό μήκος 10 χλμ. και μεγάλη υψομετρική διαφορά, όπως και ο γύρος της λίμνης από τον ασφαλτόδρομο με ποδήλατο δρόμου ή trekking. Αν σας ακούγεται εύκολο, σκεφτείτε ότι έχει μήκος περίπου 60 χλμ. και μεγάλες υψομετρικές διαφορές.

Πεζοπορία: φαράγγια, δάση και θέα στη λίμνη

Το δίκτυο μονοπατιών της περιοχής έχει αρκετά καλή σηματοδότηση και περιλαμβάνει δεκάδες διαδρομές, με τρεις από αυτές άκρως αντιπροσωπευτικές του φυσικού πλούτου του τόπου. Κορυφαία είναι εκείνη που οδηγεί στους καταρράκτες του Ανθοχωρίου. Ξεκινάτε από τον μύλο (από τον οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε και αλεύρι!), διασχίζετε το φαράγγι και φτάνετε –έπειτα από πορεία μίας ώρας μέσα στα πλατάνια– στον 12 μέτρων καταρράκτη. Αν προτιμάτε να βλέπετε τη λίμνη, επιλέξτε τη διαδρομή που ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο (ανάμεσα στον Μπελοκομίτη και το φράγμα) και καταλήγει στο παρατηρητήριο με την πανοραμική θέα (δύο ώρες με την επιστροφή). Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά λίγο έξω από το χωριό Καρβασαράς, διασχίζει το φαράγγι του Κερεντάν και καταλήγει στη σπηλιά του Γάκη, η οποία δεν έχει τουριστική υποδομή, αλλά στην είσοδό της θα δείτε μερικούς σταλακτίτες (τρεις ώρες με την επιστροφή). Oλες οι διαδρομές, εκτός από του Γάκη, η οποία είναι καλύτερα να γίνεται με συνοδούς, είναι καταγεγραμμένες σε GPS.  

Ιππασία: η χαρά των παιδιών

Μια έκταση δεκάδων στρεμμάτων δίπλα στη λίμνη, με ένα καταπράσινο λιβάδι, ένα ρυάκι αλλά και συστάδες δέντρων είναι ο παράδεισος για τα 11 άλογα της Φάρμας Ζαμπέτα. Η Γιούλα, ο Αρης, ο Αιμίλιος, η Φατμέ, η Ναόμι και οι υπόλοιποι τετράποδοι φίλοι της φάρμας είναι εξοικειωμένοι με τον κόσμο και απόλυτα ήρεμοι ώστε να δεχτούν στη ράχη τους μικρούς ή αρχάριους καβαλάρηδες και να τους μυήσουν στην ιππασία. Η βόλτα διαρκεί 15 ή 30 λεπτά και δεν έχει όριο ηλικίας.

Μηχανοκίνητος αθλητισμός: enduro ή motocross;

Δύσβατα ορεινά μονοπάτια σε παρθένα τοπία και μέσα στα πυκνά δάση των Αγραφιώτικων βουνών σχηματίζουν ένα δίκτυο 100 χλμ. πολύ απαιτητικών διαδρομών, το οποίο έχει χαραχτεί από τον Σύλλογο της Καρδίτσας, και κάνουν την περιοχή ιδανική για enduro. Επίσης, θα βρείτε την επίσημη πίστα motocross (στη Μητρόπολη), στην οποία έχουν διοργανωθεί Πανελλήνιοι Αγώνες Motocross, και δύο ακόμα πίστες προπόνησης (και scramble), στο Φανάρι και στο Μαυρομμάτι. Στα σκαριά είναι και ένα καινούργιο δίκτυο μονοπατιών που χαράσσεται αυτή την εποχή στον Δήμο Μουζακίου από τον Σύλλογο Μαυρομματίου-Δήμου Μουζακίου.

Μετάβαση

Η Λίμνη Πλαστήρα απέχει 320 χλμ. από την Αθήνα μέσω Λαμίας και Δομοκού και 230 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Το κόστος για διόδια και βενζίνη υπολογίζεται στα 90 ευρώ και στα 60 ευρώ αντίστοιχα, με την επιστροφή.

Διαμονή

Tο Montanema Handmade Village (τηλ. 24450-45220, www.montanema.gr, από 90 ευρώ με πρωινό), στο Ανθοχώρι, είναι μια οικολογική, αγροτουριστική μονάδα με διάφορων τύπων πέτρινα σπίτια. Επιπλέον, μπορείτε να συμμετέχετε σε δραστηριότητες στη φύση για μικρούς και μεγάλους, όπως θεματικούς περιπάτους στο δάσος, τάισμα των ζώων της φάρμας, yoga κ.λπ.
Το Kazarma Lake Resort (τηλ. 24410-92290, www.kazarma.gr, από 116 ευρώ με πρωινό και χρήση του spa), στα Καλύβια Φυλακτής, διαθέτει δωμάτια και σουίτες με θέα στη λίμνη και στα βουνά.
Tο πολυτελές Πάνδιων Boutique Hotel & Suites (τηλ. 24410-93440, www.pandion.gr), στο Νεοχώρι, διαθέτει άνετα δωμάτια, θέα στη λίμνη, τζάκι και σύγχρονες υπηρεσίες.
Καλή επιλογή είναι και το Wildlife (τηλ. 24410-94693, www.wild-life.gr, από 80 ευρώ με πρωινό) στη θέση Ράφινα, με οκτώ ξύλινα σπίτια μέσα στο ελατοδάσος, με τζακόσομπα και θέα στα βουνά.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Φαγητό

Αξίζει να φτάσετε έως το χωριό Ανθοχώρι, στην ταβέρνα Φλώρεσι (τηλ. 24450-41992). Η κυρία Ελένη τα φτιάχνει όλα με τα χέρια της. Από το ζυμωτό ψωμί και τα σπιτικά μαγειρευτά έως τα καλοψημένα κρέατα, το τηγανόψωμο, τις σαλάτες και τα γλυκά στο τέλος, όλα είναι πεντανόστιμα και από τοπικές πρώτες ύλες. Στα Καλύβια Πεζούλας καθίστε στον Δειπνοσοφιστή (τηλ. 24410-92977) για ντόπια κρεατικά και νόστιμα μαγειρευτά ή στο Φαγοτόπι (τηλ. 24410-92988), που διαφοροποιείται με τα ιδιαίτερα πιάτα του. Καλά θα φάτε και στο Μανιτάρι, ανάμεσα στο Νεοχώρι και στα Καλύβια (τηλ. 24410-93322) με θέα στη λίμνη, ενώ κλασική αξία είναι η ταβέρνα Τσαρδάκι (τηλ. 24413-20413) του Βασίλη Κορομπίλια, κοντά στο Λαμπερό, που εδώ και δεκαετίες ψήνει με μαεστρία ντόπια κρεατικά. Τέλος, ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα δύο αναψυκτήρια-ταβέρνες δίπλα στο νερό, στις πλαζ Λαμπερού και Πεζούλας.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Για όλες τις δραστηριότητες, εκτός από τις μηχανοκίνητες και την ιππασία, απευθυνθείτε στην εταιρεία Tavropos (τηλ. 24410-92552, 6977-740066, www.tavropos.com). Στη Φάρμα Ζαμπέτα (τηλ. 24410-92855, 6945-593807) θα ασχοληθείτε με ιππασία, τοξοβολία και υδροποδήλατο.
Για πεζοπορία και ορειβασία κορυφογραμμών απευθυνθείτε στον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας (τηλ. 6973-695595, 6974-110853) και για μηχανοκίνητες δραστηριότητες στον Σύλλογο Μοτοσικλετιστών Καρδίτσας (Γιάννης Θυμιόπουλος, τηλ. 6946-164106) και στον Σύλλογο Μοτοσικλετιστών Μαυρομματίου-Δήμου Μουζακίου (Νέστορας Δουμανάς, τηλ. 6981-208830).

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ