Ζήτηση για εξειδικευμένους εργαζομένους

Ζήτηση για εξειδικευμένους εργαζομένους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 83% των εργοδοτών σκοπεύει να διατηρήσει ή να αυξήσει το δυναμικό του τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της ManpowerGroup, που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας και παρουσιάζει τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για 18.000 εργοδότες σε 43 χώρες από όλους τους κλάδους. Σύμφωνα με τη μελέτη:

• 1 στους 5 εργοδότες (19%) αναμένει ότι οι ανατρεπτικές τεχνολογικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας, όσο οι θέσεις αυτές θα προσαρμόζονται στις μελλοντικές ανάγκες της εργασίας.

• 6 στους 10 εργοδότες (64%) προσδοκούν ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, εφόσον οι εργαζόμενοι διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες και είναι προετοιμασμένοι να μάθουν νέες, να τις αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην καθημερινότητά τους, αλλά και να τις προσαρμόζουν.

Οι νέες τεχνολογίες σταδιακά θα απαιτούν εξειδικευμένες δεξιότητες για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Στην ανάγκη για πρόβλεψη των μελλοντικών εξελίξεων καταγράφονται διάφορες θέσεις: θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, διαφορετικές θέσεις εργασίας, λιγότερες θέσεις απασχόλησης, ακόμα και ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα θέση εργασίας.

Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν νέες δεξιότητες, τις οποίες θα χρησιμοποιούν πιο συχνά για να παραμείνουν ενεργοί επαγγελματικά σε νέες θέσεις εργασίας που ίσως να μην είχαμε σκεφτεί ότι θα διαμορφώνονταν.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι εργοδότες στην Ιταλία, στη Γουατεμάλα και στο Περού είναι πιο αισιόδοξοι σχετικά με την επίδραση της αυτοματοποίησης στην εργασία. Παραπάνω από το ένα τέταρτο των εργοδοτών στην Ινδία αναμένουν μείωση στο ανθρώπινο δυναμικό. Ακολουθούν η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του IT και στην εξυπηρέτηση πελατών εμφανίζονται αισιόδοξοι.

Αυτοί οι εργοδότες αναμένουν σημαντικές αυξήσεις στο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Ραγδαία αύξηση στη ζήτηση καταγράφεται σε αρκετούς κλάδους και γεωγραφικές περιοχές για τους αναλυτές δεδομένων, για τη διαχείριση των Big Data.

Τέλος, στον κλάδο της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HR) αναμένεται αύξηση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς οι επιχειρήσεις κατευθύνονται προς αυτή την περίοδο των αλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή