Γιατί στο Βερολίνο το ελληνικό θέμα δεν είναι στην κορυφή

Γιατί στο Βερολίνο το ελληνικό θέμα δεν είναι στην κορυφή

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Σεπτέμβριο του 2011, λίγο πριν από το ελληνικό PSI, το εγκυρότερο γερμανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, το «Αλενσμπαχ», ρώτησε τους Γερμανούς πολίτες για το πόσο ανησυχούν σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης. Από τις απαντήσεις προέκυπτε ότι το 55% ανησυχούσε και μάλιστα τρεις μήνες αργότερα θα επέλεγε την κρίση της Ευρωζώνης σαν ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητούσε στο γιορτινό τραπέζι εκείνων των Χριστουγέννων.

Το χαρακτηριστικό στοιχείο; Ο αριθμός εκείνων που αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό την πορεία της γερμανικής οικονομίας, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης και της κρίσης στην Ευρωζώνη, είχε «πηδήσει» μέσα σε λίγες εβδομάδες από το 13% στο 33%, ενώ εκείνοι που έβλεπαν θετικά τις οικονομικές προοπτικές της χώρας είχαν μειωθεί, στο ίδιο διάστημα, από 43% σε 19%. Το σημαντικότερο: Το 79% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι η βασική αιτία της κρίσης της Ευρωζώνης ήταν ότι υπήρχαν χώρες (σ.σ. με την Ελλάδα πρώτη και καλύτερη) που «ζούσαν πέρα και πάνω από τις δυνατότητές τους».

Tα Χριστούγεννα, το ίδιο ινστιτούτο ξαναρώτησε τους Γερμανούς (σ.σ. το κάνει κάθε χρόνο) τι συζήτησαν στο γιορτινό τραπέζι. «Ηταν εκεί», πάνω από τη γαλοπούλα, ο Τραμπ (με 51%), η τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο (με 65%), το προσφυγικό (με 59%), η

Εναλλακτική για τη Γερμανία (με 23%), η κατάσταση στην οικονομία (που πάει πολύ καλά), αλλά «δεν ήταν» η κατάσταση στην Ευρωζώνη σχεδόν για κανέναν από τους ερωτηθέντες.

«Οχι εμείς, ο Σόιμπλε»

«Νομίζετε ότι θέλουμε να το κάνουμε θέμα πριν από τις εκλογές;» αναρωτήθηκε στο τηλέφωνο μέλος του προεδρείου της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης που μας μίλαγε από την εκλογική του περιφέρεια, όταν τον ρωτήσαμε αν αντιμετωπίζουν ελληνικό ζήτημα. «Δεν χειριζόμαστε το θέμα εμείς, το θέμα το χειρίζεται ο δόκτωρ Σόιμπλε» συμπλήρωσε. Και παρά το γεγονός ότι ο δόκτωρ Σόιμπλε την ίδια ώρα εξαπέλυε μύδρους προσερχόμενος στο Eurogroup κατά της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει επιτέλους να υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα…», φαίνεται ότι στον κ. Τσακαλώτο έδειξε μεγαλύτερη κατανόηση.

Ο Ελληνας υπουργός είπε στον Γερμανό ομόλογό του ότι καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πάρει τα μέτρα που ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για το αφορολόγητο από το πρώτο ευρώ και την προσωπική διαφορά, νομοθετώντας από τώρα για το 2019. Αν η κυβέρνηση πάρει αυτή την απόφαση, θα δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι της Ν.Δ.

Παρά τους δημόσιους διαπληκτισμούς, στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα γνωρίζουν ότι η ίδια η Ν.Δ. ομολογεί πως το σημερινό σύστημα συντάξεων δεν είναι βιώσιμο. «Αυτή η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε και η σημερινή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση είναι αδύνατη χωρίς την περικοπή κρατικών δαπανών και η δαπάνη για τις συντάξεις είναι η μεγαλύτερη…» είπε στην «Κ» πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις συζητήσεις.

Καθώς ο κ. Σόιμπλε δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα να αποδεχθεί μέσα στην προεκλογική περίοδο ένα πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, πρέπει τώρα να διαχειριστεί την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, το Ταμείο καλεί τις χώρες-μέλη τού Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης «να δανείζουν την Ελλάδα χωρίς επιτόκιο. Πολύ απλά, αυτό δεν περνάει. Oύτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές…», είπε χαρακτηριστικά στην «Κ» πηγή του κυβερνητικού συνασπισμού, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αυτό θα στοιχίσει στην Ευρωζώνη 100 δισ. ακόμα. Ετσι εξηγείται γιατί ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει «σκόντο» στα πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2017, 2018 και 2019, ζητώντας πρόσθετα μέτρα. Η τοποθέτηση του ΔΝΤ, χωρίς να υποχωρήσει η Αθήνα, «θα στείλει», λένε στο Βερολίνο, «το κλείσιμο της αξιολόγησης ακόμα πιο μακριά».

Ο εταίρος

Ενα πρόβλημα σε αυτούς του χειρισμούς θα είναι ο κυβερνητικός εταίρος με τη νέα του ηγεσία. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν είπε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, που θα αναλάβει και την ηγεσία του, «υποστηρίζει την ανάληψη του χρέους των χωρών-μελών της Ενωσης από την Ε.Ε., και αυτό είναι εκείνο για το οποίο είναι γνωστός…».

Η κριτική αυτή είναι άδικη, διότι παρά το γεγονός ότι ο τέως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είχε τοποθετηθεί υπέρ ενός μικρότερου επιτοκίου για την Ιταλία, «εάν επρόκειτο να σωθεί η ιταλική οικονομία», στις ευρωεκλογές του 2014 πήρε αποστάσεις από αυτή την προηγούμενη θέση του.

Ο Μάρτιν Σουλτς, θεωρούν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, έπαιξε ρόλο «στη ρεαλιστική στροφή του Αλέξη Τσίπρα, πάντα σε σταθερή συνεννόηση με την ίδια την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων…». Από εκεί και πέρα, τι ρόλο θα παίξει ο Σουλτς στις θέσεις που θα υιοθετήσει ώς το κλείσιμο της αξιολόγησης η γερμανική κυβέρνηση είναι ακόμα κάτι αδιευκρίνιστο.

«Αν πάει πολύ αριστερά, επαναφέροντας τις προτάσεις περί ευρωομολόγων θα… στείλει τους Χριστιανοδημοκράτες πολύ δεξιά, σε μια ακόμα μεγαλύτερη σκλήρυνση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία και την Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γι’ αυτό δεν θα το κάνει αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Σόιμπλε» λέει στην «Κ» πηγή κοντά στον υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Και κάπως έτσι, επιστρέφουμε στην ίδια άποψη που εξέφρασε και το μέλος του προεδρείου της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, παραπάνω: «Με το ελληνικό θέμα; Δεν ασχολούμαστε εμείς, αλλά ο δόκτωρ Σόιμπλε»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή