Τρομοκρατική επίθεση στον Καναδά: Εξι νεκροί, οκτώ τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε τέμενος στο Κεμπέκ

Τρομοκρατική επίθεση στον Καναδά: Εξι νεκροί, οκτώ τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε τέμενος στο Κεμπέκ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνον ο ένας από τους δύο συλληφθέντες για την ένοπλη επίθεση σε τέμενος στο Κεμπέκ στη διάρκεια της απογευματινής προσευχής την Κυριακή θεωρείται ύποπτος, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία τη Δευτέρα, διευκρινίζοντας ότι το δεύτερο άτομο που προσάχθηκε ήταν μάρτυρας στο συμβάν.

Αν και αρχικά είχε γίνει λόγος για δύο ενόπλους, η αστυνομία ταυτοποίησε ως μοναδικό ύποπτο τον φοιτητή Αλεξάντρ Μπισονέτ.

«Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν» και έχουν τεθεί υπό κράτηση, είχε σημειώσει νωρίτερα η Κριστίν Κουλόμπ, εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας του Κεμπέκ. Ο ένας άνδρας είχε συλληφθεί κοντά στο σημείο και ο δεύτερος κοντά στο νησί ντ’ Ορλεάν, περίπου 20 χιλιόμετρα από το τέμενος. Ο δεύτερος ύποπτος συνελήφθη έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο απολογισμός της επίθεσης είναι έξι νεκροί και τουλάχιστον οκτώ τραυματίες.

Το χρονικό

Σύμφωνα με την αστυνομία, η εισβολή στο τέμενος έγινε την ώρα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του περίπου 50 άτομα, και οι πρώτοι πυροβολισμοί ακούστηκαν γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπική ώρας χθες (3:00 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα).

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» προσθέτοντας ότι έχει διαταχθεί έρευνα για το περιστατικό.

«Οι δύο άνδρες φορούσαν μαύρες κουκούλες» και ένας εξ αυτών «είχε έντονη προφορά Κεμπέκ», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο Radio Canada. Όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί, «οι συγκεντρωμένοι έπεσαν στο έδαφος», πρόσθεσε.

Τρομοκρατική επίθεση στον Καναδά: Εξι νεκροί, οκτώ τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε τέμενος στο Κεμπέκ-1

Το τέμενος αυτό βρίσκεται στη συνοικία Σεν Φουά, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλά καταστήματα και γραφεία, περίπου δέκα χιλιόμετρα από το ιστορικό κέντρο του Κεμπέκ. Πέρυσι τον Ιούνιο στη διάρκεια του Ραμαζανιού άγνωστοι είχαν αφήσει ένα κεφάλι χοίρου μπροστά από τον χώρο αυτόν λατρείας.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, χαρακτήρισε από την πλευρά του την επίθεση κατά του τεμένους στο Κεμπέκ, ως «τρομοκρατική επίθεση κατά των μουσουλμάνων».

«Καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση κατά των μουσουλμάνων σ' ένα κέντρο προσευχής και καταφυγίου», δήλωσε σε ανακοίνωσή του, ο Τριντό.

Τρομοκρατική επίθεση στον Καναδά: Εξι νεκροί, οκτώ τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε τέμενος στο Κεμπέκ-2

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Τζάστιν Τριντό λίγες ώρες μετά την επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση και την αναστολή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων που προώθησε με διάταγμα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η χώρα του θα υποδεχθεί εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο, «ανεξαρτήτως της πίστης σας».

«Οσοι διαφεύγετε τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο να γνωρίζετε ότι ο Καναδάς θα σας υποδεχθεί ανεξαρτήτως της πίστης σας», έγραψε στο Twitter o Τριντό.

«Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας #WelcometoCanada».

Καναδός ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως ο Καναδάς θα χορηγήσει προσωρινές άδειες διαμονής σε όσους ταξιδιώτες έχουν παγιδευτεί εξαιτίας του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Αχμεντ Χούσεν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι δεν ξέρει πόσους ανθρώπους θα αφορούσε το μέτρο και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των επιβατών που επρόκειτο να πετάξουν για τις ΗΠΑ από τον Καναδά και τους απαγορεύθηκε είναι μικρός.

«Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι όποιος πιθανόν έχει παγιδευτεί στον Καναδά ότι θα κάνω χρήση της εξουσίας μου ως υπουργού για να τους χορηγηθεί προσωρινή άδεια παραμονής εάν την χρειάζονται, όπως έχουμε κάνει κατά το παρελθόν», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να επικρίνει τις ΗΠΑ προς τις οποίες κατευθύνεται το 75% των καναδικών εξαγωγών και προτίμησε να τονίσει ότι ο Καναδάς είναι ανοικτός στους πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή