Μέτρα με «180»: Απορρίπτει ο Μητσοτάκης, διαψεύδει το Μαξίμου

Μέτρα με «180»: Απορρίπτει ο Μητσοτάκης, διαψεύδει το Μαξίμου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σταθερά προεκλογικούς τόνους εξελίσσεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των νέων μέτρων που απαιτούν οι θεσμοί για την ολοκλήρωση της Β' αξιολόγησης.

Η αντιπαράθεση των δύο μερών δεν περιορίζεται μόνον στα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ αλλά και στην πολιτική νομιμοποίηση που αυτά θα έχουν, δεδομένης και της εικαζόμενης αδυναμίας της κυβέρνησης να νομοθετήσει πρόσθετες δημοσιονομικές περικοπές, σε πλήρη αντίθεση – για άλλη μία φορά – με τις δημόσιες εξαγγελίες της. Σε αυτό το πλαίσιο, σενάρια που διακινήθηκαν τα προηγούμενα 24ώρα ήθελαν το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει το ενδεχόμενο ειδικής πλειοψηφίας 180 βουλευτών στη Βουλή, ειδικά για μέτρα που θα αφορούν την περίοδο μετά το 2019 και άρα θα υπερβαίνουν τον εκλογικό βίο της κυβέρνησης.

Μητσοτάκης: Συναίνεση δεν θα υπάρξει

Τα εν λόγω σενάρια διαψεύστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου και απορρίφθηκαν, μετ' επιτάσεως, από τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει, και κατά το παρελθόν, απορρίψει κάθε ενδεχόμενο παροχής στήριξης προς την κυβέρνηση και σήμερα, παραχωρώντας συνέντευξη σε τρία ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης, επανέλαβε εμφατικά: «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης. Συναίνεση δεν θα υπάρξει. Αν ο κ. Τσίπρας προχωρήσει σε μέτρα, μόνος του θα πρέπει να τα περάσει. Αν δεν τα καταφέρει, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές».

Τζανακόπουλος: Δεν ψηφίζουμε προληπτικά μέτρα

Λίγη ώρα αργότερα, το Μαξίμου – δια του κυβερνητικού εκπροσώπου – απέρριπτε και αυτό τη σχετική σεναριολογία, δηλώνοντας μάλιστα ότι είναι η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών που δεν επιθυμεί την ψήφιση προληπτικών μέτρων. «Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί ένα κατασκευασμένο σενάριο περί ψήφισης νέων μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Το σενάριο αυτό είναι απολύτως ευφάνταστο» σημειώνει ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος, προσφέροντας μία ενδιαφέρουσα ερμηνεία: «Με δεδομένο ότι οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150, ούτε 180 βουλευτές».

Η ανακοίνωση του κ. Τζανακόπουλου έχει και μία ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή: επιλέγει να παρουσιάσει τη Ν.Δ. και τον επικεφαλής της ως «πρόθυμο» των πιστωτών. Έστω κι αν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για επαναδιαπραγμάτευση των προβλέψεων του μνημονίου, ειδικά στο σκέλος της φορολογίας, και αναγνωρίζει ως υπερβολικές τις απαιτήσεις των δανειστών, αποδίδοντάς τες στην πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης, το Μαξίμου μοιάζει αποφασισμένο να επιμείνει σε αυτή τη ρητορική. Δεν αποκλείεται, δε, αυτό ακριβώς το επιχείρημα να κυριαρχήσει στο δημόσιο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον ο κ. Τσίπρας επιλέξει τελικά την προσφυγή στις κάλπες. Με τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. να προηγούνται, θα πρόκειται για μία ύστατη προσπάθεια συσπείρωσης της βάσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε ποσοστό άνω του 50% εμφανίζονται  αποστασιοποιημένοι  από το κόμμα που στήριξαν επανειλημμένα το 2015. 

Η Ν.Δ. έσπευσε να σχολιάσει δηκτικά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, πως δεν θα φέρει αυτή η Κυβέρνηση νέα μέτρα, δεν έχουν καμία απολύτως αξιοπιστία. Σε αυτήν την πανικόβλητη Κυβέρνηση υπάρχει τουλάχιστον ο κ. Τζανακόπουλος, που ως Υπουργός Προπαγάνδας κάνει τη δουλειά του. Ο πρωθυπουργός ποια ακριβώς δουλειά κάνει την τελευταία εβδομάδα;». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή