Πρόταση για αφορολόγητο 6.000 ευρώ, ­στον «κόφτη» οι συντάξεις από το 2019

Πρόταση για αφορολόγητο 6.000 ευρώ, ­στον «κόφτη» οι συντάξεις από το 2019

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γραμμή άμυνας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στήνει η κυβέρνηση, στην οποία περιλαμβάνεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να αποφευχθούν οι περικοπές συντάξεων, οι οποίες θα ενταχθούν στον «κόφτη».

Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη με τους θεσμούς συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα, με τους θεσμούς όμως να εγείρουν και άλλες απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα στα ενεργειακά που ζητούν να προχωρήσει άμεσα η πώληση του 17% της ΔΕΗ με εκχώρηση του μάνατζμεντ.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η μείωση της έκπτωσης φόρου στα επίπεδα των 1.300 ευρώ (έμμεσο αφορολόγητο 6.000 ευρώ) με διατήρηση της υφιστάμενης κλίμακας. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτή την πρόταση το αφορολόγητο θα θεσμοθετηθεί αμέσως και συγκεκριμένα στον επόμενο μήνα, εφόσον θεσμοί και κυβέρνηση έρθουν σε συμφωνία με την προοπτική οι νέες επιβαρύνσεις να τεθούν σε ισχύ στα εισοδήματα του 2018, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο το μειωμένο αφορολόγητο να ισχύσει από τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους.

Από τον δραστικό περιορισμό του αφορολογήτου θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα άνω των 2,6 δισ. ευρώ και με το μέτρο αυτό ευελπιστεί η κυβέρνηση να «ικανοποιηθεί» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ζητάει ωστόσο μέτρα που προσεγγίζουν τα 4,5 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Βέβαια, το Ταμείο έχει ζητήσει περικοπές στις συντάξεις και συγκεκριμένα την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Αυτό ακριβώς είναι που προσπαθεί να αποτρέψει η κυβέρνηση, ώστε να αποφύγει τις αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος και με ορατό τον κίνδυνο να μην ψηφισθούν τα μέτρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στην πρότασή της την προληπτική ένταξη των συντάξεων στον «κόφτη» στην περίπτωση που παρουσιασθούν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες με στόχο στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου να συμφωνήσουν τόσο για το ύψος όσο και για τα μέτρα που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου αυτά να ψηφισθούν το αργότερο στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου.

Στην περίπτωση που το αφορολόγητο όριο μειωθεί στις 5.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου κατά 600 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Επί της ουσίας η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για έναν άγαμο θα μειωθεί στα επίπεδα των 1.300 ευρώ. Ειδικότερα:

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 6.001 και μέχρι 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος από 20 έως και 680 ευρώ ετησίως. Σήμερα μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 9.000 ευρώ, πληρώνει μόλις 80 ευρώ τον χρόνο. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 6.000 ευρώ η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 680 ευρώ τον χρόνο.

Για παράδειγμα ένας άγαμος μισθωτός με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ σήμερα επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος ύψους 1.400 ευρώ. Αν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στις 6.000 ευρώ τότε ο συγκεκριμένος μισθωτός θα δει τον φόρο να αυξάνεται στις 2.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τη διετία 2011-2012 είχε μειωθεί το αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή